Danseformen Swing

Litt Historikk om Swing, av og med Freddy Haugan fra Baardar Danseinstitutt i Oslo.

MUSIKKEN
Vi kan gå tilbake til 20-årene da jazzen fikk sitt utspring. New Orelans jazz fra 1917. Louis Armstrong som begynte tidlig i 20-årene, samt Fletcher Henderson. Musikken ble kalt for jazz og New Orleans har fått æren for hvor den oppstod. Dette satte liv i storbyens dansemusikk, og det skjedde ting i både Chicago og New York.
Mange av de flinkeste musikerne reiste til storbyenene og dannet orkestre.

Duke Ellington, Benny Goodman, Cab Calloway, Count Basie m.fl. Det ble dannet big band.
Året 1933 ble navnet swing til, og rytmen ble annerledes. Melodiøst og smidig, kommersiell, hurtig og dynamisk - BIG BAND swing. Benny Goodman dro på sin berømte kyst til kyst turné i 1935. Benny Goodman ble kalt for King of Swing. Dette holdt seg til midten av 40-årene, hvor Charlie Parker, Dissie Gillespi og Stan Gets, utmerkede sollister, utviklet en ny sound; Be Bop.

På slutten av 40-tallet ble mange big band oppløst grunnet økonomiske forandringer. Så i 50-årene ble countrysangeren Bill Haley kjent med Shake Rattle and Roll. Orkesterne ble mindre (5-7 personer).
Rock'n Roll oppstår som en blanding av Boogie Woogie, Rythm and Blues, country musikk samt jump musikken fra 40-årene. Musikken er direkte og lett og danse til. Navn vi kjenner igjen er; Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Elvis m.fl. På vestkysten av USA, ble en mykere form for BeBop til, spilt av hvite musikere og navnet West Coast tar navnet både til dansen og til musikken.

60 tallet og Beatgenerasjonen ble i Storbritannia preget av Beatles og Rolling Stones. I USA med Beach Boys - hippie generasjonen. 70-talls disco og 80 talls hip hop kultur. Musikken har hele tiden utviklet seg og fått impulser. I dag er igjen swing blitt meget populært, og det spilles både jazz og swing på danseklubber over hele verden.

DANSEN
Jeg må begynne med det orginale navnet på dansen; Lindy Hop, som er en sosialdans, eller offentlig ballroomdans om du vil.

Lindyen var ofte utsatt for kritikk av den eldre generasjon, fordi dansen var seksuelt utfordrende. På den tiden danset man Two Step etter Foxtrot musikk, og Charleston var også populært som motedans. Lindy Hop ble til under en stor dansefest på Savoy Ballroom I New York. Året var 1927. Her ble dansen skapt og spredt videre. Oppkalt etter Charles Lindbergs flygning over Atlanterhavet.

George "Shorty" Snowden improviserte forskjellige dansetrinn, og det ble gjort da det ble arrangert maratondans. Da han ble spurt hva han danset svarte han Lindy. Som sagt danset man Two Step (Foxtrot), så hvis man legger til litt Charleston, så har man den tidlige Lindydansen.

Lindy Hop danset man først til jazzmusikk. I 1927-31. Den gang var det oftest mørkhudede som danset denne dansen. Da de hvite kom på banen, ble de ofte kalt for Jitterbugs (Jitter = drink, Bugs = insekter). I 30-årene ble musikken utviklet og musikerne kalte det swingmusikk, inspirert av danserne. Dansen ble satt i system av danselærerne og under krigen kom de amerikanske soldatene til Europa under navnet Jitterbugs. I 50 årene ble Be Bop musikk til Rock'n Roll. Dansen var den samme, men man kalte da dansen også Rock'n Roll.

En hvit elegant danser fra New York, reiste tidlig til vestkysten av USA, og koreograferte danserne i Bill Haleys Rock'n Roll filmer i Hollywood. Navnet var Dean Collins. Filmene ble vist verden rundt, og gjennom danse- forbundene rundt om, fikk man spredt dansen til publikum. I Norge var Bergljot Bårdar den første som underviste Jitterbug/Swing. Skolen het den gang Swing Danseinstitutt. Jeg selv begynte å danse der 1961, og var en stor fan av fru Bårdar og den opprinnelige historikken om swingdans.

For å sette det hele i litt perspektiv, så kan man si at 20 årenes Lindy Hop, 30-årenes Jitterbug, 40-årenes Swing, 50-årenes Rock'n Roll, 60-årenes Solo, 70-årenes Hustle og 80-årenes disco/break; Alt svinger på sin måte. I dag finnes det en del konkurranser gjennom nasjonale og internasjonale forbund. De fremste norske Boogie Woogie/Rock'n Roll danserne fra 1985 og frem til i dag er Gry og Robert Tøfte Furu, og Siv & Memduh Sualp. Til sammen har disse vunnet bortimot 20 norske mesterskap. Siv & Memduh Sualp har som det eneste norske paret oppnådd 5-plass i VM i Boogie Woogie. 2. plass VM Jitterbug og 6. plass i swing. Men opprinnelig, er swing en sosialdans.

 Den siden du er på nå ble sist oppdatert 26/6-2017

Gå til hovedsiden for siste nytt

 Del denne siden på Facebook: