Påskeharen

Bilde
Påskeharen venter på å få levert eggene

Det er vel en myte at påskeharen kommer med påskeeggene?

På Wikipeda har jeg funnet en omtale av skikken om haren som kommer med påskeeggene. Ikke så mye utbredt her til lands enda, men den brukes i enkelte familier.

Med denne omtalen ønskes alle dansere i Veldre Seniordans en riktig GOD PÅSKE hvor dere enn befinner dere, og så ses vi til nye dansetrinn på Veldrom torsdag 31. mars

Påskehare, ofte omtalt i bestemt form som Påskeharen, er en harefigur som brukes som symbol og dekorasjon i den folkelige påskefeiringen i flere vestlige land, særlig i forbindelse med leker med påskeegg.

I flere land er det tradisjon for at barna på påskedagen leter etter ett eller flere påskeegg som påskeharen skal ha gjemt i hus eller hage. Slike påskeegg blir lagt ut av de voksne og var tidligere hønseegg dekorert med maling, men er nå oftest sjokoladeegg eller pappegg fylt med godteri. Det blir flere steder også arrangert offentlige påskeeggleker under oppsyn av utkledte påskeharer, deriblant konkurransen «påskeeggtrilling», på amerikansk kalt Easter egg roll.

De moderne forestillingene om påskeharen som eggutlegger skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro, og begrepet Osterhase (tysk for påskehare) nevnes skriftlig første gang omkring 1680. Den kommersialiserte, amerikanske Easter Bunny, egentlig «påskekanin», ble innført av tyske immigranter på 1800-tallet. Barnas jakt på påskeegg påskemorgen har fra 1990-tallet også blitt vanlig i enkelte familier i Norge.


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse