Sommerturen 2017 til Ringerike søndag 27. august

Bilde
Bønsnes kirke

 

Årets sommertur går til Ringerike. som har mye å by på. Vi kjører om Oslo over Sollihøgda til Sundvollen. Bygdebokforfatter Gudmund Bakke tar i mot oss og guider i det historiske landskapet Røyse og Stein. Det er ikke uten grunn at Hole kommune har fire kongekroner i kommunevåpenet.

 På Røyse besøker vi Bønsnes kirke, en liten steinkirke fra 1100 – 1200 tallet. Guiden ved kirken vil gi oss kirkens historie bakover til Olav Haraldsons tid.

Røysehalvøya er et av de mest produktive jordbruksområdene i landet,- god jord og om nødvendig vann fra Tyrifjorden. Mange av varene vi finner i grøntavdelingene i butikkene, kommer derfra.

Den vanlige kafferasten inntar vi i år på Vertshuset på Vik.

En kjent gård i området er Stein med Halvdanshaugen og Stein kirkeruiner. Det blir derfor en stopp på Stein der guiden gir oss historien.

Turen fortsetter videre rundt Steinsfjorden og vi besøker Kjerraten i Åsa. Kjerraten dro tømmer fra Steinsfjorden opp til Krokskogen, høydeforskjell ca 390m, for videre fløting til sagbrukene i Lysakerelva, Anlegget hadde i sin tid 12 kjerrater drevet med vasshjul med en diameter på 8m.

Museet har også oppgangssag, kvern og ei stor samling av motorsager.

 

Noen ildsjeler i Åsa og omegn tok for mange år siden tak i historien om Kjerraten. De har klart å bygge et helt museumsanlegg rundt dette unike anlegget. Sentralt i dette arbeidet står Arve Frydenlund som blir vår guide.

Fra Åsa går turen videre til Granavollen på Hadeland. Vi har tidligere besøkt Søsterkirkene og Steinhuset. Nå kommer vi dit for å se kunstutstillingen i Glasslåven. Der vises utstillingen ”Forbindelse” av Elisabeth von Krogh og Tore Aarholt fra Vestfold. Ustillingen rommer keramiske arbeider og collager.

I Stallgalleriet vises installasjonen ”Samhold” av Reza Navaie Roshandel. Han har 25 års erfaring fra Iran og Norge.

Granavolden Gjæstgiveri ligger bare noen meter fra Glasslåven. Vi avslutter turen der med middag,- innbakt laks med sauterte grønnsaker og ovnsbakte poteter og dessert Rabarbra crumle ( Rabarbrapai)

 

Turen starter ved Allergot ungdomsskole på Jessheim, søndag 27.august kl 0900 og slutter samme sted ca.1930.

 

Pris pr deltaker er kr 750.- Påmelding skjer ved innbetaling til Ullensaker Historielags kto 1606.21.81358

Og som tidligere gjelder førstemann til mølla….

 

Pga. bestilling av middag ser vi helst at du innbetaler før 12. august ev. sier i fra at du blir med. Siste frist for påmelding er 19. august.

 

Er det noe du lurer på, ringer du:

Birger: 977 42 309

Trond: 917 83 615

 


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse