Sommertur 2016 Øyeren rundt 21. august kl. 09.00.

Med historielaget Øyeren rundt? 

Årets tur går fra Allergot skole søndag 21. august kl 0900.

Hovedtemaene vil i år ha tilknytning til Øyeren og Glomma. Norges lengste elv har vært ferdselsveg, fløyteelv, energikilde for kraftutbygging og mye, mye mer. Etter 1905 ble ?Glommalinjen? bygd opp som som et forsvarsanlegg sør for Øyeren.

Første stopp blir i Enebakk, hvor Enebakk Historielag viser oss bygdetunet. Her er også Vik saga, en unik samling med treskjæringsarbeid utført av Johan Østvåg. Samlingen viser livet på landsbygda før traktoren kom. Vi ser skogsarbeid, sagbruk, maskiner, dyr og ikke minst mennesker. Det sies i Enebakk at enkelte modeller kan gjenkjennes, Hvor mange modeller samlingen består av, kjenner vi ikke, men det er mange. Nyt detaljene.

Vi drar videre til utløpet av Øyeren med Mørkfoss og Solbergfoss kraftstasjon. Det trange utløpet har gjennom alle tider ført til flomproblemer med store oversvømmelser, spesielt i Nordre del av Øyeren og Lillestrømområdet. Regulering og kraftutbygging har ført til at de store vannmengdene nå bedre kan styres og utnyttes. Trond som jobbet i Vassdragsvesnet under storflommenene i 1966 og1967, vil fortelle litt fra historien.

Turen går videre til Mysen og Høytorp fort hvor vi først drikker kaffe med noe attåt.

Ved unionsoppløsningen i 1905 var det tøffe forhandlinger med Sverige om de norske festningsanleggene. Diskusjonene fortsatte også etter unionsoppløsningen.Dette får vi høre mer om under kaffen. Resultatet ble bl a byggingen av Høytorp fort og tilhørende anlegg,

Umiddelbart etter kaffen blir det guiding i Norges største innlandsfestning bygd etter 1905.

Vi kjører videre til Gansvika på østsida av Øyeren i Fet for å innta ?Sagbruksmæddag?, stekt flesk og duppe og tilslørte bondepiker med kaffe.

I Ganselva og Gansvika var det tidligere omfattende sagbruksvirksomhet. Tømmer fra lokalområdet og fra fløyting i Glomma ble foredlet. Plank fra Gansbruket ble fraktet over vann og kjørt på land til Kristiania for utskiping. Breen fra Gansbrukets venner vil fortelle litt av historien og vise oss rundt på det gamle sagbruket.

Vi regner med å være tilbake på Jessheim ca kl 1800.

Påmelding skjer ved at du innbetaler kr 700.- pr person til Ullensaker Historielag, kto 1606.21.81358 innen 13. august.

NB! Ved fulltegning gjelder første mann til mølla????!!!.

Har du spørsmål om turen,

ring: Birger Dalen på 977 42 309

Trond Lyftingsmo på 917 83 615

 

Vi gleder oss til en trivelig tur

Birger og Trond


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse