Interessant tur til Hedmarken 23. august med Ullensaker historielag

   Bortimot 60 personer dro til Stange for å se og besøke storgarder på Hedmarken. Solen skinte fra klar himmel og Mjøsa lå blank og fin.
   Vi stoppet først ved Stange kirke som er en av våre eldste middelalderkirker og ligger i det grøderike kulturlandskapet opp for Mjøsa i det gamle Skaun. Kirken omtales alt i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Arkeologiske utgravninger i 1986 viste at det har stått en eldre steinkirke på samme sted. Utvidelsen mot nord. Nykirken ble bygd i 1703. En brann i 1620 ødela alt treverk og skadet inngangsportalen. Inventar, tak og tårn er fra etter brannen. Sakristiet er bygget i 1320.

   Stange kirke er blitt landskjent gjennom Harriet Backers malerier Barndåp og Altergang. Hun var venninne med prost Kiellands søster og var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver i 1899-1903.

   På Røhne Nedre får vi kaffe med hjemmelagde rundstykker og husets kringle. Der blir vi også guidet av "”dronning Josefine"” som bl a forteller om kong Oscar og keiser Napoleon, som vi kan se på de nyrestaurerte veggmaleriene fra 1840 årene.

   Etterpå tar Marius oss med på en tur i Stange vestbygd. Det er nok å nevne navn som Store Ree – Genos avlsstasjon, Såstad gård som hadde egen kirke fra 1170, Almgårdene fra jernalderen, Staur gård er en gjestegård i Stange kommune i Hedmark som er eid av staten. Staur gård består av om lag 1000 dekar fulldyrket jord, og drives i dag som gjestegård, forsøksgård og avlsgård for sau og storfe av driftselskapet Staur gård AS, et heleid statlig aksjeselskap. 200 dekar disponeres av Graminor AS. Gjestegården ble tidligere benyttet av regjeringen til konferanser. Atlungstad med sitt brenneri og spesielle hovedbygning. H.M. Dronning Sonja overvar åpningen av den 96 meter lange brenneribrygga på Atlungstad Brenneri og feiringen av brenneriets 160-årsjubileum. 

  Ringnes gård stiller kanskje i en egen klasse med sin over 1000 års gårdshistorie og gården er nevnt flere ganger i Snorres kongesaga som Kjetil Kalvs hovedsete. Om Marius skulle fortelle hele gårdens gårdens historie, ville det gått dager.

   Videre til Mammuthuset i Vangsåsen med flott utsikt over Hedemarken. I Mammuthuset blir vi tatt i mot av Ole Nashoug. Han kaller seg amatørgeolog, og har vokst opp som nabo til geologiprofessor Steinar Skjeseth. Han åpnet i 2010 Mammuthuset og her viser og forteller han om geologien på Hedemarken. Nashough er kjent som en eminent formidler. Han har mottatt Kongens fortjenestemedalje for innsatsen. 

   Mammuthus - jo, for 30 000 år siden var mammut vanlig i hele Skandinavia-, også på Hedemarksvidda. (Du vet vel at det også er funnet en mammuttann på Sand?)

   Vi spiser middag hos Nashoug som tilbedreder mat i kokegrop, nydelig hjortefillet med Brimisaus, bakt potet og rotgrønnsaker og ikke å forglemme multer med fløtemelk. Nydelig!

Stor takk til de som arrangerte, Birger og Trond.

 

 Vis innhold på egen side

 Vis innhold på egen side


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse