Historisk rundreise i Stange 23. august kl. 09.00

Sommertur til Hedemarken

Turen starter fra Allergot ungdomsskole 23.8.2015 kl 0900. 

Påmelding skjer ved å innbetale kr. 750.- til:

Ullensaker Historielag, Kto 1606.21.81358 innen 15. august 2015.

Som tidligere gjelder regelen om førstemann til mølla ved flere påmeldinger enn busseter.

Vi følger opp med en ny tur med nye opplevelser, denne gang til ”Hedemark”. Programmet vil bli variert med bakgrunn i det kulturlandskapet vi finner der med historie tilbake til sagatiden og vi får et kåseri om hvordan dette landskapet ble skapt.

På årets tur har vi vært så heldige å få med oss Marius Langberg som lokalguide. Mange vil kjenne ham fra hans tid som lærer i Ullensaker. Han er levende opptatt av lokalhistorien og har vært leder av Stange historielag. I 2013 fikk han prisen som årets ildsjel på idettsgallaen.

Vi stopper først ved Stange Kirke fra 1250. Kirkestedet omtales allerede i Håkon Håkonssons saga. Kirken har bl a en rikt utsmykket altertavle fra 1652.

På Røhne Vestre får vi kaffe med noe attåt. Der blir vi også guidet av ”dronning Josefine” som bl a forteller om kong Oscar og keiser Napoleon ,som vi kan se på de nyrestaurerte veggmaleriene fra 1840 årene.

Etterpå tar Marius oss med på en tur i Stange vestbygd. Det er nok å nevne navn som Store Ree – Genos avlsstasjon, Såstad gård som hadde egen kirke fra 1170, Almgårdene fra jernalderen, Staur med sine 1000 dekar fulldyrket, Atlungstad med sitt brenneri og spesielle hovedbygning o.s.v.

Ringnes gård stiller kanskje i en egen klasse med sin over 1000

års gårdshistorie og gården er nevnt flere ganger i Snorres kongesaga som Kjetil Kalvs hovedsete. Om Marius skulle fortelle hele gårdens gårdens historie, ville det gått dager.

Les mer: MammutReisen går videre til Mammuthuset i Vangsåsen med flott utsikt over Hedemarken. I Mammuthuset blir vi tatt i mot av Ole Nashoug. Han kaller seg amatørgeolog, og har vokst opp som nabo til geologiprofessor Steinar Skjeseth. Han åpnet i 2010 Mammuthuset og her viser og forteller han om geologien på Hedemarken. Nashough er kjent som en eminent formidler. Mammuthus? - jo, for 30 000 år siden var mammut vanlig i hele Skandinavia-, også på Hedemarksvidda. (Du vet vel at det også er funnet en mammuttann på Sand?)

Vi spiser også middag hos Nashoug som tilbedreder mat i kokegrop.

Vi regner med å være tilbake på Jessheim kl 1930.

Har du spørsmål om turen, ringer de Birger Dalen på tlf 977 42 309, Trond Lyftingsmo 917 83 615 eller Haakon Mangerud 474 64 620

  Vis innhold på egen side

 Vis innhold på egen side


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse