Overtrening/Feiltrening

Mange av oss mosjonerer for lite. For noen idrettsutøvere og mosjonister kan det imidlertid bli for mye. De blir overtrente. Men hva er egentlig overtrening ? Og hva gjør du ? Les artikkelen under for å få vite mer.

Torgrim Tønne er manuellterapeut, og jobber til daglig på Tiller Fysioterapi & Manuellterapi , kompetansesenter for testing, trening og behandling. Han er også spaltist om fysisk aktivitet i UkeAdressa som kommer som lørdagsbilag i Adresseavisen. I spalten Frisk&Aktiv 5. juni 2010, skrev han om overtrening/feiltrening. Vi syns at denne artikkelen var så god at vi ba Torgrim om tillatelse til å gjengi denne på STSKs hjemmeside. Torgrim er også en del av støtteapparatet i skøytekretsen, og gir tips og råd til våre aktive.

(Illustrasjonene i artikkelen er lagt inn av webansvarlig)
Når du trener for å få framgang og for å øke prestasjonsevnen din gjennomfører du gjerne treningsøkter med relativt høy belastning. En hensiktsmessig kombinasjon av gradvis økende belastning og hvile/  restitusjon gjør at kroppen din tilpasser seg og du blir i bedre form. Ved å periodisere treningen gjennom variasjon i treningsbelastning kan idrettsutøvere og mosjonister gradvis prestere bedre. Blir belastningen for stor over tid kan treningen ha nedbrytende effekt, og du kan oppleve en negativ formutvikling. Mange toppmotiverte idrettsutøvere og mosjonister fortolker gjerne fallet i prestasjon som et signal til å øke treningsmengden, heller enn å ta noen dager fri. Da kan nedgangen i prestasjon fortsette i uker og måneder.
Overtreningssyndromet
Ulike definisjoner har vært brukt for å beskrive tilstanden når utøveren ikke presterer. Fallet i prestasjon kan være av kortere eller lengre varighet. Overtreningssyndromet kan defineres som «en tilstand med redusert prestasjonsevne og unormal trøtthet pluss symptomer av medisinsk og psykologisk art, som vedvarer til tross for en lang periode (to-tre uker) god restitusjon». Jeg har hatt unge utøvere, toppidretts-utøvere og mosjonister med klare tegn på overtrening til behandling. Symptomene kan være opplevelse av trøtthet, slitenhet og at du ikke greier å presse deg. Du kan bli lettere irritert, føle deg deprimert og være uten tiltakslyst og motivasjon. Søvnen kan bli dårligere og du kan føle deg ukonsentrert. Matlysten svekkes, vekta kan gå ned og kvinner kan få menstruasjonsforstyrrelser. Noen får hyppige infeksjoner og magebesvær. Du stivner og blir «sur» i muskulaturen og noen får belastningsplager og skader. Hvilepulsen din kan være høyere enn vanlig.
Forklaringen på en slik tilstand er ofte sammensatt. Det kan jo være at du faktisk er syk i form av en infeksjon, blodmangel, stoffskifteproblemer, høyt blodtrykk, spiseforstyrrelser osv. Ofte finner man ikke klar sykdomsårsak og man kaller da gjerne dette et «unexplained underperformance syndrom», som forteller oss at dette er en tilstand som det ikke er like enkelt å forklare årsaken til. Det kan være at trenings-programmet ditt har vært for hardt, for ensidig og monotont og for dårlig periodisert. En kvinnelig mosjonist som kom til meg trente like mange timer i året som Marit Bjørgen. Forskjellen var bare at mosjonisten hadde full jobb, og trente hardere enn Bjørgen kanskje ikke så rart at det buttet litt imot ?

Andre sjekkspørsmål:
Har du hatt for lite hvile mellom øktene, har du økt treningsmengden for raskt, hvordan er rutinene på restitusjon etter trening, hvordan er væske- og næringsinntaket ditt før, under og etter trening, når legger du deg om kvelden, sover du nok ? For mange er de psykososiale årsakene en medvirkende faktor. Stresser du fra det ene til det andre i et hesblesende tempo ? Hvordan er forholdet til venner og kjæreste ? Føler du press og forventing fra foreldre om stadig bedre resultater ? Trives du på skole, jobb ?
Idrettsutøvere på høyt nivå har gjerne et støtteapparat med trener, lege, fysioterapaut, ernærings-fysiolog og psykolog som kan bidra når prestasjonskurven daler og det har «tippet over». Idretts-utøvere kan utredes med blodstatus, ernæringsstatus, psykologisk status, muskel-skjelettstatus, utredes hos hjerte- og lungespesialist og gjennomføre fysiologiske tester i en testlab. For unge utøvere og mosjonister uten slik tilgang til medisinsk støttepersonell kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne når formen daler og kroppen ikke yter slik du ønsker og forventer.
Hvile
Hvis du opplever en kortvarig nedgang i prestasjon med mer ellemindre klare tegn på fysiologisk og psykologisk ubalanse, kan noen dager hvile og redusert trening gjøre at du kommer deg relativt raskt. Har du symptomer som passer til overtreningssyndromet, bør du ta treningsfri i minimum en – to uker. Det er fornuftig å kontakte fastlegen din for en helsesjekk. Ofte finner man ikke årsaken til nedsatt prestasjonsevne etter gjennomførte blodprøver. Da kan du gå gjennom sjekklista over og selv ana-lysere din egen situasjon. Det kan være lurt å drive med andre aktiviteter som du trives med for å få avkobling fysisk og mentalt. Kanskje kan du treffe venner du ikke har sett på en stund, le og ha det artig ? Kanskje kan du gå på kino, lese bøker, spise sunt og sørge for tilstrekkelig søvn ? Behandling i form av massasje og avspenning hos manuellterapet/fysioterapeut kan være fornuftig. Har du en trener er det viktig å ha god dialog med han/henne. Fokus på en helhetlig tilnærming er viktig for å «på sporet» igjen. God planlegging og kommunikasjon med utøver, trener og lege/manuellterapeut /fysioterapeut gjør at man sammen lettere kan fange opp symptomer på overtrening/feiltrening og planlegge fornuftige tiltak.
Start av Trening
Når du føler deg frisk og opplagt og er friskmeldt av lege hvis du har vært syk, kan du starte med treningen igjen. Det er da fornuftig å «spille på lag» med kroppen og gradvis øke treningsbelast-ningen. Som etter en skadeperiode er det viktig at det ikke blir for mye, for hardt, for tidlig. Opp-lever du at kroppen ikke fungerer på trening eller ikke restituerer seg på hviledagene mellom øktene, bør du stoppe progresjonen. Da kan du ta noen dager fri. Noen ganger må du ta «et steg tilbake» og starte opp på et lavere treningsnivå. Opplegget bør individualiseres til deg og din reak-sjon på treningen og helst gjennomføres i samarbeid med trener og/eller idrettsmedisinsk ekspertise

Torgim Tønne
Manuellterapeut

 Den siden du er på nå ble sist oppdatert 20/6-2010

Gå til hovedsiden for siste nytt

 Del denne siden på Facebook:

 Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden
Ta en tur innom og få skøyterabatt
(Gjelder medlemmer i STSKs klubber)
Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden

Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden
700 m sør for Klettkryset

Les mer på Islek.no

Istider aktive og publikum
Leangen kunstisbane

Kretsstatistikk
pr. 01.05.2016


STSKs Youtubekanal

Gjestebok

Diskusjonsforum
Du må være medlem på
hjemmesiden for å delta

Kontakt STSK

STSKs Facebookgruppe

STSKs NETTALBUM

Styret i STSK ses. 2020/2021

Adresser:
Sør-Trøndelag Skøytekrets
postboks. 4595, Persaunet
7470 Trondheim

Sør-Trøndelag skøytekrets` Lover

STSKs årsberetning 2019/2020 
med protokoll fra kretstinget


 Klubbenes årsberetninger 
2019/2020

Strategiplan for
Sør-Trøndelag skøytekrets
2012 - 2014


Viktige dokumenter
vedr. Hurtigløp
ses. 2020/2021

Reg. Startlisenser i
STSK ses. 2010/2011

(pr. 05.01.11)

Støtt våre klubber gjennom


Antidoping Norge

 


Lei TSK-huset
til møter og selskaper

Gratis hjemmeside !

Strikkeoppskrift til"Djevlelua"

Skøytehistorier

Trøndere i NSFs styre
og
tingvalgte komiteer
1893-2011

Skøytetinget 2009

Klikk på logoen for gode overnattingstilbud
Klikk på logoen for gode overnattingstilbud

 

Trønderlista
20th Masters i Calgary

(oppdat.03.03.2011)

VM-hilsen
fra Geir Nesset

(26.02.2011)
 

Daglige rapporter
v/Arne Kjell, fra
Veteran-VM i Calgary

(oppdat.27.02.2011 kl. 15.00)

BØSK-løpernes reisebrev
fra
Veteran-VM i Calgary

(23.02.2011)

 

Informasjon om barneidrett fra NIF  - "Idrettens barnerettigheter" og "Bestemmelser om barneidrett".

Vikingskipet. - Informasjon om åpningstider, istider og priser.

Fosenhallen  - Informasjon om Norges 2. ishall / flerbrukshall.

Nordea kunstisbane  Kristiansund 

Skøytehåndboka- alle opplysninger vedr. hurtigløp og kunstløp.

Som medlem på STSKs hjemmeside kan du opprette din egen private hjemmeside GRATIS ! 

 

 

 Været i Trondheim

3V Vikings

Skøyter 15.46,6 

Nesodden skøyteradio
(Mandager fra kl. 22.10)

18th Masters` International
Allround Games 2009


Katarina
spesial

Hjemmesiden ble opprettet 16.06.06
webansv. Lars K. Brechan