Intervju med Hasse Farstad i Dagsavisen 12. desember 2020
(Kl.22.10)
I disse dager kommer boka "Fri som falken" ut. Boka er skrevet av Hasse Farstad og handler om hans far Sverre Farstad som var en del av den sagnomsuste Falken-Trioen, som "herjet" på verdens skøytebaner etter 2. verdenskrig, sammen med Henry Wahl og Hjalmar "Hjallis" Andersen.
I forhåndsomtalen står det: «Fri som falken» er historien om skøytemesteren Sverre Farstad og hans to kamerater fra Trondheim som utgjorde Falken-trioen – tidenes mestvinnende klubbtrio av skøyteløpere, uansett land. Med bakgrunn i mellomkrigstidens arbeideridrett og oppvekst i den tøffe bydelen Lademoen, vant de en mengde NM-, EM-, VM- og OL-gull. Boka viser også at Falken-lederen Karl Brechan var den som manøvrerte «sine gutter» inn på landslag og i toppform til mesterskap. Mot slutten av Falken-trioens eksistens, var «n’Kal» på alle vis en manager for skøytekongen Hjalmar «Hjallis» Andersen – trioens yngstemann. Les hele forhåndsomtalen
I forbindelse med utgivelsen ble Hasse Farstad kontaktet av Dagsavisen (Tidligere het avisen Arbeiderbladet, der Sverre Farstad etter skøytekarrieren jobbet som sportsjournalist) for å fortelle litt om innholdet i boka. Lørdag 12. desember hadde avisa et flott 4-sider oppslag der vi får lese en del om Sverre Farstad og innholdet i boka. Vi tok kontakt med Dagsavisen og fikk tilsendt en pdf av oppslaget, som vi også fikk tillatelse til å legge ut her på STSKs hjemmeside. Link til avisopplaget finner du under denne artikkelen.
Dagsavisen møtte ham på historisk grunn på Frogner stadion. Der er han en av de frivillige som vedlikeholder og utvikler skøytemuseet, der det blant annet er en monter med Sverre Farstads premiesamling.
- Faren min etterlot seg mange maskinskrevne sider med memoarer fra et langt liv med mange fasetter. Han hadde mange kontrastrike opplevelser, og jeg syntes dette var såpass interessant at det fortjente å bli gitt ut i en eller annen form, sier Hasse Farstad, som fulgte etter faren både som allsidig idrettsutøver, men først og fremst som journalist. Først i NTBs sportsredaksjon, senere i Dagens Næringsliv med finans og energi som viktigste stoffområder. Nå er han pensjonist.
Sverre Farstad var en sammensatt fyr. Politisk aktiv og ekstremt allsidig innen idrett. En grovopptelling forteller at han er premiert i elleve idretter på norsk nivå. Forrige uke fikk Therese Johaug Egebergs Ærespris for sine prestasjoner i langrenn og friidrett. Farstad fikk også den samme prisen etter sin verdensrekord og OL-gull på skøyter og høyt nasjonalt nivå i bryting, vektløfting og sykling for å nevne noe. Datidens toppidrettsutøvere var ikke helt som dagens helt som dagens. Farstad var en storrøyker. 40 om dagen. Men foran den seriøse delen av skøytesesongen bestemte han seg for å kutte ut røyken fire måneder før sesongen begynte for alvor. Styrken var enorm, kondisjonen middels. Derfor var 1.500 meter den lengste distansen han kunne satse på.
Sverre Farstad var olympisk mester, men han hadde erfart så mye annet på veien. Arbeidsledigheten på 30-tallet var like massiv i Trondheim som i Oslo. Da han i 1937 fikk beskjed om at han var kvalifisert for juniormesterskapet på Bislett i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF), måtte han be om lørdagsfri fra skofabrikken han hadde jobbet på i to år. Sjefen var ikke til stede, så han fikk beskjed om at han reiste på eget ansvar. Med den følge at han fikk skriftlig oppsigelse da han kom hjem. Farstad ble politisk engasjert parallelt med sin aktive karriere der han selvfølgelig tilhørte AIF-klubben Falken. «Idretten fikk en fantastisk betydning i åra fram til krigen. Tusener av arbeidsløse hadde et samlingspunkt og det ble tid nok både til idrett og politisk diskusjon», skriver han. Les mer i artikkelen Journalisten som ble OL-mester