Hjalmar "Hjallis" Andersens bisettelse fylt med mye humor og varme

(Kl. 08.00)
Alle benkeradene var fylt opp da Hjalmar ”Hjallis” Johan Andersen ble bisatt i Tønsberg domkirke torsdag 4. april. Hjallis ble bisatt på statens bekostning. Kong Harald representerte kongehuset. Sammen med statsminister Jens Stoltenberg var regjeringen representert ved finansminister Sigbjørn Johnsen. Skøytepresident Vibecke Sørensen og andre fra Norges skøyteforbund var der for å vise Hjalmar Andersen den siste ære. Mange kjente navn fra skøytebanen gjennom de siste 60 år var også møtt opp for å ta et siste farvel med en god og kjær idrettskamerat. Også skøytekommentatorer fra radio og TV gjennom mange år var tilstede under den flotte minnestunden, som var preget av mye humor og varme. Programmet for bisettelsen 

Etter at Marius Roth Hansen hadde sunget "Kjærlighet" holdt Domprost David Gjerp minnetale for skøytekongen. I talen sa han blant annet at «Hjallis» var en som tilhørte oss alle. En mann for de store anledninger, som strålte i begivenhetenes sentrum. Men like mye en vi kunne se i prat med enkeltmennesker som aldri ble invitert til noen bankettsal. For «Hjallis» var ingen for stor, og ingen for liten! Han gjorde aldri forskjell på folk ! Les domprostens tale til ”Hjallis” 

Hjalmar Andersens yngste datter, Gunn Heidi van der Horst, var den første etter domprosten til å holde sin minnetale i form av et egenskrevet dikt til minne om sin kjære pappa. Barnebarnet Fredrik van der Horst takket deretter bestefar for all støtte både på og utenfor skøytebanen Se video (04:38)

Statsminister Jens Stoltenberg takket i sin tale til Hjalmar Andersen for hans bidrag til å forme en nasjon i etterkrigstidens Norge. Hvordan han bidro til at skøytesporten samlet nasjonen, og vokste seg til en enda viktigere del av vår identitet. Stoltenberg takket også for hvordan Hjallis som velferdssekretær i handelsflåten spredde glede for norske sjøfolk langt hjemmefra. Se video av statministerens tale (05:10)

Tidligere OL-deltaker og Hjallis` konkurrent Hroar Elvenes fortalte i sin minnetale om da Hjallis satte verdensrekord i Trondheim 13. januar 1951. Det var minus 22 grader i Trondheim natta før, men en fønvind sveipet over byen på formiddagen og hevet temperaturen til 0 grader. Dermed fikk løperne en rask istype de tidligere bare kjente fra Davos. Hjallis knuste nestemann med over 20 sekunder, og satte verdensrekord på 5000 meter. Elvenes sa at han husker de mange løpene mot Hjallis. Han fortalte også at det vakte glede blant konkurrentene da de etter hvert klarte å gå forbi Hjallis når den lange og fremgangsrike aktive karrieren gikk mot slutten. I talen takket også Elvenes Hjallis på vegne av skøyteløperne som kom etter, og for den jobben han gjorde for de unge talentene som skulle bli fremtiden skøyte-ess.

President i Norges skøyteforbund Vibecke Sørensen sa i sin minnetale at det er alltid blitt snakket om å hoppe etter Wirkola, men jeg tror det var vel så vanskelig å gå på skøyter etter Hjalmar, Han var en fantastisk ambassadør for skøytesporten. Hjallis vant både medaljer og folkets hjerter. Han har satt en standard som blir vanskelig å etterfølge, og gitt oss en verdifull arv som vi skal ta vare på. Skøytekongen er død, men minnene vil leve. Skøytepresidenten avsluttet sin tale med: ”Du er i mål nå Hjallis, hvil på dine laurbær”. Så fulgte skriftlesningen og tale ved domprost David Gjerp.

President i Norges Idrettsforbund, Børre Rognlien, sa i sin tale at Norge neppe har hatt en større stjerne i sin 152 år lange historie enn Hjalmar Andersen. Ingen har stått høyere og lyst sterkere eller lenger enn ham.

Trondheims ordfører Rita Ottervik åpnet minnetalen med å minnes verdensrekorden på 5000 meter, en rekord Hjallis skjenket hjembyen da han satte den på Trondheim stadion en januardag i 1951. Ordføreren takket skøytekongen og Trondheims æresborger på vegne av byen. Hun sa også at Hjallis vil bli minnet med et arrangement for barn og unge på Leangen når den nye hurtigløpsbanen står ferdig til sesongstart i november 2013.

Den siste som holdt minnetale var idrettshistoriker Tom A. Schanke, som takket sin venn gjennom mange år. Etter talen spilte Trondheimsfiolinisten Elise Båtnes den mest kjente av Trondheims bysanger: "Nidelven, stille og vakker du er". Se video av Schankes tale (10:55)

Se NRK`s videoklipp fra Hjalmar Andersens bisettelse (3:20)

Hjalmar "Hjallis" Johan Andersen er den tredje idrettsutøveren siden krigen som hedres med begravelse på statens bekostning. De to andre var Birger Ruud (1998) og Grete Waitz (2011).

Skøytemiljøet i Sør-Trøndelag var også representert i Hjalmar ”Hjallis” Andersens bisettelse. Thor Herje og Per Hansen fra Sportsklubben Falken. Klubben som Hjallis` representerte gjennom hele sin skøytekarriere og var æresmedlem i. Knut Hellem fra Bjugn kommune og Fosenhallen. Leder i Sør-Trøndelag skøytekrets Ådne Røkkum, og hurtigløpsansvarlig i skøytekretsen Lars K. Brechan.

"Bestefar er fortsatt med meg"
(Tønsbergs Blad 04.04.13)

Les Åge Dalby`s nekrolog

Noen av presseoppslagene etter Hjalmar Andersens bisettelse

Men legenden Hjallis lever    Johannes 3.16 og litt 16.32.6   Siste farvel med Kong Glad
(Adresseavisen 05.04.13)                     (Dagbladet 05.04.13)                     (Tønsbergs Blad 05.04.13)

NRK-video "Dette var Hjallis"


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse

 Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden
Ta en tur innom og få skøyterabatt
(Gjelder medlemmer i STSKs klubber)
Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden

Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden
700 m sør for Klettkryset

Les mer på Islek.no

Istider aktive og publikum
Leangen kunstisbane

Kretsstatistikk
pr. 01.05.2016


STSKs Youtubekanal

Gjestebok

Diskusjonsforum
Du må være medlem på
hjemmesiden for å delta

Kontakt STSK

STSKs Facebookgruppe

STSKs NETTALBUM

Styret i STSK ses. 2020/2021

Adresser:
Sør-Trøndelag Skøytekrets
postboks. 4595, Persaunet
7470 Trondheim

Sør-Trøndelag skøytekrets` Lover

STSKs årsberetning 2019/2020 
med protokoll fra kretstinget


 Klubbenes årsberetninger 
2019/2020

Strategiplan for
Sør-Trøndelag skøytekrets
2012 - 2014


Viktige dokumenter
vedr. Hurtigløp
ses. 2020/2021

Reg. Startlisenser i
STSK ses. 2010/2011

(pr. 05.01.11)

Støtt våre klubber gjennom


Antidoping Norge

 


Lei TSK-huset
til møter og selskaper

Gratis hjemmeside !

Strikkeoppskrift til"Djevlelua"

Skøytehistorier

Trøndere i NSFs styre
og
tingvalgte komiteer
1893-2011

Skøytetinget 2009

Klikk på logoen for gode overnattingstilbud
Klikk på logoen for gode overnattingstilbud

 

Trønderlista
20th Masters i Calgary

(oppdat.03.03.2011)

VM-hilsen
fra Geir Nesset

(26.02.2011)
 

Daglige rapporter
v/Arne Kjell, fra
Veteran-VM i Calgary

(oppdat.27.02.2011 kl. 15.00)

BØSK-løpernes reisebrev
fra
Veteran-VM i Calgary

(23.02.2011)

 

Informasjon om barneidrett fra NIF  - "Idrettens barnerettigheter" og "Bestemmelser om barneidrett".

Vikingskipet. - Informasjon om åpningstider, istider og priser.

Fosenhallen  - Informasjon om Norges 2. ishall / flerbrukshall.

Nordea kunstisbane  Kristiansund 

Skøytehåndboka- alle opplysninger vedr. hurtigløp og kunstløp.

Som medlem på STSKs hjemmeside kan du opprette din egen private hjemmeside GRATIS ! 

 

 

 Været i Trondheim

3V Vikings

Skøyter 15.46,6 

Nesodden skøyteradio
(Mandager fra kl. 22.10)

18th Masters` International
Allround Games 2009


Katarina
spesial

Hjemmesiden ble opprettet 16.06.06
webansv. Lars K. Brechan