Polardistans 09

 Finnmarksløpet og Iditarod i Alaska er godt i gang, og i går, 9/3, gikk også starten for polarhundfolkets eget langdistanseløp: Polardistans. Løpet arrangeres av Svenska Polarhundklubben og er kun åpent for renrasede polarhunder.

Mange grønlandshundkjørere skal i ilden denne gang. Mandag 9/3,startet svenske Lennart Andersson ut på sin 300 km med to grønlandshunder i klassen for flerspann nordisk. Tirsdag 10/3 la Ingar Helstrup og Lisa McCall (begge norske) ut på 160 km med hvert sitt 5-spann, i konkurranse med bla svenskene Roland Stigestad (4-spann) og Malin Aspaas. Malins team besto av 3 grønlandshunder og 2 malamuter.

Per Esben Jakobsen hadde 160 km foran seg på ski med sitt 4-spann. Han fikk selskap i sin flerspann nordisk-klasse bl.a. av svenskene Helen P. Söderström og Gösta Karlberg, begge med hvert sitt 2-spann.

Polardistans - Blogg

Mandag 10:00 - Särna

Starten er i gang for de aller første deltagerne. 5 håpefulle ekvipasjer stiller til start denne dagen. Den første klassen, flerspann nordisk 300 km, drar ut på sin ensomme og slitsomme tur. Nærmere 350 km med tunge spor etter kraftig snøfall møter dem.
Kun Lennart Andersson stiller til start med grønlandshunder denne dagen.

Lennart med Nova og Tinka's Dersju på vei opp til sjekkpunkt Lofsdalen.

 

Tirsdag 9:00 - 11:00 - Särna
Starten er i gang. Først drar nome-klassene som skal ut på 300 km, deretter nome-klassene til 160 km ut, og til slutt blir nordisk-klassen sendt avgårde. Mange spann i farta og vi har fått tilgang til en flott kavalkade over alle de startende med grønlandshunder på 160 kilometeren. Vi er kun i manko på et godt bilde av Hendrik Stachnau som la ut på 300 kilometeren med 6 AM og to grønlandshunder i spannet.

  
Kim Thommasen - 5 AM og Suna-Sanik's Overdrive Hot Chilli Malin Aspaas - 2 AM og Nordic Sled Dog's U Piqtuq - Kalaallit's Cara, Oliktok Av Fjelleng Sofia Christensen - 5 Sam og Tinka's Fiona
  
Roland Stigestad - Giant Green Aizing - Giant Green Akita, Giant Green Amorina - Berna Lisa McCall - Tinka's Kovu - Tinka's Qimmiq, Tinka's Bimbo, Tinka's Åldefar - Tinka's Mirakel Ingar Helstrup - Tinka's Minnie Mus - Tinka's Tøffel, Zero, Tinka's Wirre - Tinka's Næsj
  

Helen Söderström - Stuor-Irkes Arnaqmiut, Stuor-Irkes Staikamiut

Fotos: Egil Lonne

 

Gösta Karlberg - Tinka's Janka - Tinka's Urax

 

 Per Esben Jakobsen - Tinka's Orakel Aki - Tinka's Xzoz og Tinka's Oggeline Kala - Qornoq's Arctic Killik Kalugiaq

Tirsdag 17:50 - Sjekkpunkt Lofsdalen
Katinka har sendt en liten sms-rapport i fra sjekkpunkt Lofsdalen: Lennart Andersson leder flerspann nordisk 300 km. Per Esben Jakobsen leder 160 km nordisk med sitt 4-spann.
Ingar Helstrup leder 6-spann 160 km med Malin Aspaas på annen plass. Lisa McCall er ventet inn hvert øyeblikk.
Anders Kristensen har desverre ikke startet og Ingar Helstrup har gått ned til 160 km. Lennart er derfor den eneste på 300 km med et rent grønlandshundspann.

 

 
Ingar Helstrup på vei opp til sjekkpunktet Malin Aspaas kommer like bak
 
Lisa McCall kommer som nr. 3 Per Esben Jakobsen ankommer først i sin klasse

Tirsdag 18:20
Ingar Helstrup forlater nå sjekkpunkt Lofsdalen. Neste sjekkpunkt er Sir Mikael, og spannet skal da iflg SPHKs nettsted ha gått 180,5 km. 160-km's traseen starter i Särna, går til Lofsdalen (ca 65 km), deretter til Sir Mikael (180,5 km) og tilbake til Särna. 160 km blir da egentlig 180,8 km, har jeg forstått nettstedet rett.

300 km kjørerne starter selvsagt også i Särna, kjører til sjekkpunkt Idre (50 km) - Sir Mikael (90 km) - Lofsdalen (155 km) - Lillhärjdalen (225 km) - Lövnäsvallen (265 km) - Sir Mikael 2 (315 km) og deretter er det målgang i Särna etter 317 km.

Tirsdag 18:44
Da har Katinka ringt og kan opplyse om at Hendrik Stachnau, vår tyske venn, ikke kun kjører med AM som oppgitt, men han har også med sine 2 grønlandshund-tisper som vi omtalte i forbindelse med Femundløpet.

I skrivende stund befinner Katinka seg på sjekkpunkt Lofsdalen mens hun venter på at Lisa McCall skal kjøre ut. 160 km har ingen obligatorisk hvile. Malin Aspaas har tatt en pause i Lofsdalen likevel og hun satt akkurat nå og varmet sine hender på et bål :-)

Kim Thomassen (N) som kjører 160 km i 6-spann klassen viser seg også å ha en grønlandshund i sitt AM-spann og vi skal nok finne ut hvilken hund det er. Katinka er på sporet .... :-)

Gunnar Olsson (S) var påmeldt med et 2-spann bestående av en grønlandshund og en siberian. Han har måttet starte med kun sin husky da grønlenderen har fått et kutt i poten.

Tirsdag 19:37
SPHK er vel ikke for raske med oppdateringer, men bare så det er klart: Lennart Anderson (flerspann nordisk) kom til sjekkpunkt Lofsdalen rundt 17:00 i ettermiddag.

Tirsdag 19:57
Gøsta Karlberg (Nordisk - 160 km) drar ut fra Lofsdalen med sine to grønlandshunder nå. Han ligger som nr 2 i sin klasse, etter et 2-spann med malamutter. Per Esben ligger fortsatt og sover på sjekkpunkt.

Tirsdag 20:10
Roland Stigestad har ankommet Lofsdalen med sine 4 hunder. Han startet i 6-spannklassen, 160 km.

Tirsdag 20:24
Lisa McCall har kjørt ut fra Lofsdalen som nr 3 i sin klasse, 6-spann (160 km).

Tirsdag 20:40
På telefon kan Katinka melde at 160 km kjørerne ikke skal innom et sjekkpunkt nr. 2 som opprinnelig annonsert på forhånd. Dette ble det ikke opplyst om på kjøremøte i forkant og har skapt en del forvirring blandt endel av kjørerne som nå kjører lengre etapper enn de opprinnelig forventet. 160 kjørerne snur på Lofsdalen og kjører direkte derifra tilbake til mål i Särna. En strekning på rundt 100 km.

Ingar leder fortsatt sin 6-spann klasse, men en kar med malamutter og en grønlandshund (Kim Thomassen?) følger tett etter. Han kjørte mer eller midre rett igjennom sjekkpunkt for så å gi seg i kast med den svært lange etappen tilbake til Särna. Kjørerne klager på at deres planlagte skjema for vanning/foring nå må gjøres om på sparket, og det er de ikke så glade for selvsagt.

Katinka er nå på vei tilbake til Särna og skal forsøke å sove noen timer før Ingar ankommer mål. Han er forventet inn tidligst rundt 04:00 i natt.

Noen smakebiter i fra løypa innsendt av Malin Aspaas:

  
Styggdalen Mot Dalakojan Ovan Morvallen

Onsdag 08:42

Katinka kan melde på telefon at det ikke går så fort som forventet. Hundene er slitne og natta har vært lang for kjørerne. Ingar befinner seg nå ca 1 mil fra mål, Lisa skal være ca 3-4 mil unna. Kim Thommasen, Team Helgeland, skal også ligge godt an. Tove Robertsen har sendt mail om at grønlandshunden i spannet hans er Suna-Sanik's Overdrive Hot Chili, en av Mette Ånes' tisper.
Katinka prøver å sende bilder fra lånt pc, men internett fungerer dårlig. Vi får smøre oss med tålmodighet og så kommer vi tilbake med bilder så snart de foreligger.

Onsdag 09:46
Rettelse og antagelig ny feil; Kim er nå 1 mil fra mål, Lisa fortsatt ca 3-4 mil fra mål og der omkring er visst også Ingar. Han er altså ikke så nærme mål som tidligere meldt.
Trist melding om at Lennart (Flerspann Nordisk 300 km) brøt på Lofsdalen, grunnet smerter i beina.

Onsdag 10:19
Katinka rapporterer at Ingar og Lisa sliter. Ingar vurderer å bryte og Lisa står bom fast på fjellet. Hundene vil ikke gå mere. Ingar har meldt på telefon at Per Esben har sust forbi han i sporet og at hundene så friske og spreke ut.

Onsdag 11:24

 

Kim Thommasen er i mål! Han har tilbakelagt 160 km med 4 malamutter og grønlandshunden Chili. Grattis Kim! :-)

 

Nr 1. 160 km 6-spann slede/Nome style 6 dogs. Tid: 24:37:07
Kim Thommasen (N) med 5 hunder, 4 AM og Suna-Sanik's Overdrive Hot Chilli

Onsdag 12:16
Lisaog Ingar, som har vurdert å bryte, er i gang igjen rapporterer en strålende fornøyd Katinka (handler). Nå krysser vi fingrene for at både hunder og motet til kjørerne holder inn til mål.

Onsdag 14:41
Katinka rapporterer at det ikke skjer noe. De venter der, og jeg venter her :-)

Onsdag 14:50

 

Per Esben Jakobsen er i mål med sitt 4-spann i Nordisk klasse. 160 km er tilbakelagt på ski på tiden 27:57:44. Han er vinner av flerspann nordisk-klassen. Grattis Per Esben !

 

Nr 1. 160 km Flerspann nordisk/Nordic Style Open. Tid: 27:47:44
Per Esben Jakobsen (N) med Tinka's Xzoz - Tinka's Orakel Aki og Tinka's Oggeline Kala - Qornoq's Arctic Killik Kalugiaq

Onsdag 15:56
Lisa og Ingar er meldt 4 km før mål. Nå kan det vel ikke gå galt? Tvi-tvi ... :-)

Onsdag 16:29
Kim Thommasen er ikke oppført som vinner i 6-spann på SPHKs side enda. Men da han var først i mål og ingen andre er registrert i mål enda, må han nødvendigvis være vinner. Så vi våger å gratulere Kim og hans 4 malamutter og ene grønlandshund med seier!
Kim kom til mål kl 11:07 og har brukt 24 t 53 min på 160 km.

Onsdag 16:38
Lisa og Ingar er i mål. Flott jobbet! De sto på og kavet seg videre selv om lysten til å gi opp var stor tidligere på dagen. De kom i mål i samlet tropp etter å ha holdt sammen de siste 3 milene. Lisa gikk først over målstreken og ble dermed nr 2 og Ingar nr 3 i 6-spann klassen, 160 km.
Gratulerer så mye, dere greide det! :-)

 
Nr 2. 160 km 6-spann slede/Nome style 6 dogs. Tid: 29:28:24
Lisa McCall (N) med Tinka's Mirakel - Tinka's Bimbo, Tinka's Qimmiq - Tinka's Kovu og Tinka's Åldefar bak.
 Nr 3. 160 km 6-spann slede/Nome style 6 dogs. Tid: 29:28:48
Ingar Helstrup (N) med Tinka's Wirre - Tinka's Næsj, Zero, Tinka's Minnie Mus - Tinka's Tøffel.

Onsdag 18:25
Malin er i mål i 6 spann klassen som nr 4. Flott gjennomført Malin! :-)

Onsdag 21:32
Gösta Karlberg er i mål med sitt to spann nordisk stil. Grattis Gösta! :-)

Torsdag 11:23

 

Roland i mål ! ... Grattis :-)

Nr 7.160 km 6-spann slede/Nome style 6 dogs. Tid: 37:20:00
Roland Stigestad (S) med Giant Green Aizing - Giant Green Akita, Giant Green Amorina - Berna

 

 

Torsdag 12:47

 

Hendrik i mål etter sine 300 km ! Congratulations :-)

 

Nr 2. 300 Km 8.spann slede/Nome style 8 dogs. Tid:38:57:50
Hendrik Stachnau (Ger/S) med 8 hunder, 6 AM og 2 grønlandshunder.

Fredag 15:23

Da kom siste mann i mål!

Gratulerer alle sammen :-)

 Den siden du er på nå ble sist oppdatert 15/7-2009

Gå til hovedsiden for siste nytt

 Del denne siden på Facebook: