Obersten

Roald Amundsens berømte lederhund - eller kanskje riktigere Oscar Wistings yndlingshund. Uansett en flott grønlandshund med en utrolig historie.

Vi har vært og snoket på nett og vi har funnet levende bilder av den berømte hunden. Har du også lyst til å se på levende bilder av Obersten? Da tar du en titt på denne linken:

Filmsnutt om Obersten

I forbindele med at vi spurte om lov til å kopiere noen bilder av Obersten og legge ham ut her på sidene våre kom vi i kontakt med Alexander Wisting, oldebarn av Oscar Wisting. Samtidig barnebarn av Thorbjørn Wisting, Oscars yngste sønn og Oberstens beste lekekammerat etter ankomsten til Norge.

Olaf og Obersten i Horten ca 1917.

Bildet til venstre hadde navnet "Olaf og Obersten" og vi var selvfølgelig nysgjerrige på hvem dette var. I filmsnutten oppfattet jeg navnet Thorbjørn som gutten med Obersten og vi spurte derfor om dette og her er svaret vi fikk:

Hei og takk for mail

Det er selvfølgelig helt ok at du bruker bildet av Obersten fra Horten. Hvis jeg kan få sendt på mail kopier av Oberstens utstillingsresultater hadde det vært enda bedre, da jeg er Wistings oldebarn og Thorbjørn var min bestefar.

Ellers er det er riktig at det er Olaf på bildet med Obersten, men sekvensen som ligger ute er bare en del av en større sak som dreier seg om Thorbjørns forhold til Oscar. Bildet er en illustrasjon om faktisk beviser Oberstens tilstedeværelse i Horten etter Sydpolsekspedisjonen.

At Obersten og Thorbjørn holdes mye sammen er at det innen familien var betraktet som hans hund etter at Oscar kom hjem. Thorbjørn var den yngste f 1909 (dvs 5 år når Obersten flyttet inn) og den som bodde hjemme med Obersten gjennom hele sin barndom.

Hilsen Alex Wisting

 

Tusen takk.

Det er hyggelig å få lov å bruke bildet. Skal få inn info om hvor jeg har bildet i fra. Har, som du kanskje så, også lagt ut link til sidene dine. Både under siden gamle hunder og under linkesiden vår.

Henger på den kopien jeg har mottatt. Det er den samme som ligger avbildet på siden vår. Vet ikke hvorpass godt du er inne i utstillingsverdenen men i tilfelle du ikke har erfaring derifra, eller trenger å forklare videre på nettstedet ditt, så tar jeg her en liten forklaring på det som jeg leser ut av kopien:

2132 - en form for registreringsnummer/lognummer
Obersten - hundens fulle navn
Skibsfører Roald Amundsen, .... Eier, adresse
Oppdrætter ... Hvem som eide moren når han ble født
Så en ekstraopplysning som normalt ikke stambokføres; eneste gjenlevende ....
Og akkurat dette synes jeg er interessant da jeg har hørt referanser til at det var en til, faktisk en samojed, som også hadde kommet seg tur-retur Sydpolen. Opplysningen står i en bok om samojedhunden i fra 30-tallet. Men sitter nok med intrykket av at det var en rik, engelsk frue som likte å framstille sin egen hund som mere interessant enn hva den var. Har ellers ikke hørt om at de hadde med seg andre hunder enn hunder i fra Grønland. Har heller ikke sett noe slikt i boken til Amundsen. Sitter du med opplysninger som tyder på at for eks. hunder i fra et annet spann en Amundsens (eller riktigere Oscars) spann fullførte samme tur setter jeg veldig pris på en tilbakemelding om dette.
Rødbrun (hundens farge)
1 Ak - førstepremie i åpen klasse - en ren vurdering av hundens rasetypiskhet og kropsbygning. Deles inn i 1, 2, 3 Ak eller 0 hvis den har veldig alvorlige feil eller er raseutypisk.
1 Vk - første/beste i vinnerklassen. I dag består vinnerklassen av alle hanner evt. tisper av samme rase som har fått 1 Ak. Det kan være at de på den tiden med langt færre hunder også konkurrerte med andre raser. Men det har jeg ikke oversikt over.
Æp - Ærespremie. Hunden er virkelig god, over gjennomsnittet. I dag ville han nok fått det som kalles Ck - Championatkvalitet.
De to utstillingene han har deltatt på og resultatene er:
Buskerud Jeger og Fisk's utstilling i Drammen 1913 - 1 Ak, 1 Vk, Ærespremie
Spkl.s (antar Spidshundeklubbens) utstilling i Kristiania 1913 - 1 Ak, Ærespremie

Tilleggsopplysning; I dag er det forholdsvis lett å oppnå en 1 Ak. Denne premien hang mye høyere før. Har selv holdt på med dette i over 30 år og har sett en glidene utvikling hele veien. I tillegg ble jeg fortalt at 1 Ak hang virkelig høyt tidligere. I dag blir vi veldig skuffet over en 2 eller 3 Ak, mens på den tiden ville man ha sagt man hadde en utstillingspremiert hund hvis den hadde fått noe slikt.

Men en ting til slutt, under filmsnutten ble han omtalt som Shetlandshunden Obersten? Sitter dere med info om nøyaktig hvor hundene ble innkjøpt og at det ikke var i fra Grønland? Har lett i boken til Amundsen og fant bare at han hadde hentet hunden i Danmark. Ingen tvil om at han var en grønlandshund, men det kan jo være at de hadde en koloni med grønlandshunder på Shetland i forbindelse med all fartingen som foregikk i de polare strøk på den tiden. Har du info er vi veldig nysgjerrige :-)

Vennlig hilsen Katinka Mossin

 

Bilde
Oscar Wisting og Obersten ombord på Fram

Hei og takk for info

Tror Obersten var 13 år når den ble avlivet og det var trolig i 1919-20. Hvis det finnes noe mer eksakt rundt hundens fødeselsdato hadde det vært fint å finne ut. Obersten ble levert av en danske, og hundene var stort sett innkjøpt på Grønland (tror at det også var inslag av andre hunder blant de 126 (??) de reiste med. Før avreise mot antarktis var hundene både i Horten og Kristiansand før de ble plukket opp av Fram på vei sydover.

Det var 11 hunder som returnerte fra Sydpolen i 1911 og ble med Fram til Argentina. Obersten var lederhunden og Oscar Wistings favoritt. Denne hunden var den eneste som visstnok overlevde oppholdet i Sør Amerika, da de andre ble syke. Det fortelles også at de resterende utenom Obersten ble solgt til en annen ekspedisjon ved ankomst Buenos Aires. Men det kommer faktisk 3 Grønlandshunder til Norge sammen i 1913 (rart at det gjorde det når de andre skal ha dødd i Sør Amerika eller blitt solgt).

Obersten er en av disse sammen med to andre. Den ene, sies det, var drektig med Oberstens valper som en periode sammen med Obersten oppholdt seg hos Amundsen på Svartskog. Obersten fulgte Oscar Wisting hvor den bodde resten av livet i Horten mens valpene og de andre hundene ble gitt bort og spredt ut. Tror Amundsens familie en periode beholdt en eller to, og at et par av dem havnet i Tønsberg. Det har også gått rykter om at Oberstens make også havnet i Horten/Vestfold og at noen av vandrehistoriene om Obersten forveksles med denne hunden.

Forøvrig er det en litt søt historie om obersten som på sine gamle dager var min bestefars "lekekamerat". En vinterdag rundt 1916-17 ville Thorbjørn og en annen gutt bruke Obersten som trekkhund for en kjelke i et slags kappløp med noen andre gutter med hunder, men når Oscar (min oldefar) fikk vite hva sønnen hadde for planer med hunden, løp han ut av huset og opp i akebakken i bare trøya for å stoppe kappløpet umiddelbart. Han skal ha sagt til gutta noe sånt som at "denne hunden har trukket altfor mye altfor langt i livet sitt og skal aldri mer trenge å trekke et gram!"

Ungene ble sure, kanskje bikkja og, men det ble nå ihvertfall slik at Obersten levde et ganske priviligert hundeliv for sin tid tatt i betraktning at nesten alle hans rasefeller fra turen nedover endte som mat for mennesker og dyr.

Forøvrig så omtales flere av hundene som Shetlandshunder av Amundsens folk, men ofte brukes det benevnelsen eskimohunder. Tror det var litt forvirring her rundt Grønland og Shetlandshunder. At han ikke var så nøye med alle hundenes rase og evt kvaliteter var jo at det kun var en mindre del av hundene som skulle være med som var med i planene om en lengre tur.

Når det gjelder den engelske damens samojed høres det helt usannsynlig ut, men som sagt elleve hunder reiste med Fram fra Antarktis og utover Obersten er det ikke så mange sikre opplysninger. Men det finnes en "kvittering" for salg av hunder til en annen ekspedisjon i Argentina, men hvor mange og hvordan sies det intet om.

Den eneste grunnen til at Obersten ble med hjem var at Oscar hadde utviklet et spesielt forhold til hunden og trolig rett og slett tatt eierskap til hunden og bedt Amundsen ta vare på den til han returnerte til Norge. Oscar reiste nesten umiddelbart etter hyllesten i Norge tilbake til Buenos Aires og Fram hvor skipet skulle seile som første skip gjennom Panamakanalen og han var først tilbake i 1914.

Forøvrig kan Amundsens motiv for Oberstens tilbakekomst ha vært av PR-messig art, selv om han faktisk nektet en av de største sponsorene å ha Obersten med på en serie eventer som var planlagt, grunnet at han ville foreta en "øyeoperasjon" på hunden som han skrev til sin bror i 1914.

Ellers har Obersten et karakteristika ved at hans venstre øre ble skadet i kamp med en annen hund i Antarktis. Dette synes på alle bildene da dette øret har en liten "knekk" som de rettet opp så mye som mulig på studiobildet av obersten.

Og til slutt en liten historie fra Oscar Wisting om første gang han traff Obersten. Dette skal ha vært når bikkjene ble rodd ut fra Fredriksborg (Kristiansand) til Fram. Obersten nektet å følge med helt ut og hoppet overbord fra prammen og satte kurs mot land. Oscar hoppet uti og la på svøm etter hunden. Han tok den igjen og måtte kjempe for å få hunden med seg opp i robåten igjen. Obersten gjorde seg sånn sett bemerket fra første stund med en viss dose gjenstridighet og ekstrem styrke. Dette skal vistnok ha vært deres første møte.

Jaja.. Det var ihvertfall litt info om Obersten.

Hilsen Alex

 

Og når vi leter litt mere i de gamle utklippene i fra NKK's årbøker finner vi denne:

Her er beviset på at Obersten i hvert fall ble far. Oppdretter som står oppført er Roald Amundsen. Er Lucy en av de to andre som ankom Norge sammen med Obersten? Det får vi vel aldri vite sikkert, men det virker i hvert fall ganske sannsynlig.

Det er forresten ikke usannsynlig at det kom tre hunder til Norge selv om det kun er Obersten som overlevde både sydpolsturen og oppholdet i Syd Amerika. Det var helt sikkert igjen hunder på Fram mens sydpolsfremstøtet foregikk. Jeg ville ikke ha tatt med meg valper og tisper med småtroll på en slik tur. Og med så mange hunder på et skipsdekk har det sikkert dukket opp slike underveis nedover. Og disse igjen kan selvsagt delvis ha blitt solgt til den andre ekspedisjonen som er omtalt og delvis ha blitt tatt med hjem.

Det kan selvsagt også ha hendt at det har blitt tatt med en samojed (eller flere) når de lastet opp hunder i Norge. Ut i fra disse opplysningene vi har fått over har da tydeligvis ikke denne vært med på selveste sydpolsfremstøtet, men den kan jo godt ha oppholdt seg på båten og senere ha blitt solgt til den andre ekspedisjonen for så til slutt å ha endt sine dager hos en engelsk frue.

For moro skyld har vi lånt et bilde i fra boken "De Nordiske Spidshunde", Krisitiania 1910. Her sees samojeden Sembla, dvs en samojed av omtrent samme årgang som Obersten.

Grønlandshundringen takker Alex Wisting for bidraget som i våre øyne er uvurderlig. Obersten utnevnes herved til Ringens logo! :-)

 

Om Oscar Wisting

Oscar Adolf Wisting ble født i Larvik 6. juni 1871. Han ble sammen med Roald Amundsen den første person i verden som både kom til Nord- og Sydpolen.

Oscar Wisting var offiser i marinen, oppdagelsesreisende og polarforsker. Han deltok på Amundsens ekspedisjon til Sydpolen, og var blandt gruppen som nådde målet 1911. Han var også førstestyrmann på "Maud" gjennom Nordøstpassasjen i perioden 1918-1922.
Wisting var med Amundsen på hans overflyving av Nordpolen i luftskipet "Norge" i 1926.

Wisting deltok aktivt i forberedelsene av åpningen av Frammuseet på Bygdø. Han brukte å overnatte i sin gamle lugar, og ble funnet død her en morgen i 1936, 65 år gammel. Hjertet hadde da sviktet.

Oscar Wisting var gift med Elise Marie Wisting og sammen hadde de 4 sønner. Det var den yngste, Torbjørn, som hadde så mye glede av Obersten. Thorbjørn er bestefar til Alexander Wisting, som har delt stoff og bilder med oss her i Grønlandshundringen.

Kilde: Wikipedia, den frie encyklopedi

 

Bilde
På selveste sydpolen. Obersten sees helt til høyre i bildet.

 

 

 Den siden du er på nå ble sist oppdatert 16/1-2008

Gå til hovedsiden for siste nytt

 Del denne siden på Facebook: