Glimt i fra grønlandshunds-aktiviteter

Vinteren har kommet :-)

 

EE: Vi har fått et fint bilde av, så langt vi vet, de eneste grønlandsdhundene som bor i Estland. Her ser vi Aulis Saarnits med Torbik (Racystar World of Fame) forran og Tinkas Uno Bamse samt Sylva (Racystar Arctic Moonlight) bak.

 

 

SE: Vi har også fått en hilsen i fra Evert Larsson som sender et fint bilde av sin fru, Monica. Her er hun i farta med Felix (A r n) som hun har lånt av Carina Lengman.

 

NO: Og i fra Nord-Norge fikk vi en vinterhilsen fra en tur som foregikk allerede 13 oktober. Det er noen som har det fint :-) Bildet er i fra en 3-mils tur i fjellet ved Mo i Rana-området og viser Bjørn Kristiansen med gjengen sin.

 

Turhelg i Børgefjell

Forfra sees Odin sammen med en ah, deretter kommer Tinka's Coluna med Tinka's Cano ved sin side. I neste par sees Tinka's Cicci sammen med ?? og Qitsoq Nuka går bakerst sammen med ??

 

Vi kom opp til Sole Villmarkssenter på lørdag morgen og ble møtt med nykoka kaffe og et nydelig adventsvær . For Nuka skulle på fjelltur med Stein Are & co.

Det ble pakket og rigget 2 åtte-spann. Det går fort når de 3 gutta på Sole starter. Så dro vi rett til fjells, ja for etter litt oppvarming på myrene går turen opp på fjellet. Bratt men det går jevnt oppover. Etter å ha lasta av ved lavoen kjører vi innover fjellet i et flott terreng.

Det blir ikke så mye oppmerksomhet på Nuka som vanlig for nå må far ta seg av 7 koseklumper til som har jobbet bra og skal ha mat og stell. Lærerikt for en som er vant til å dra på tur med en hund.

Så kommer månen og lager ny dag. Ja med så mye lys så skulle en nesten tro det. Og etter litt jobb serverer Sole villmark selvlaget elgsodd. MMMMMMMMM

Det ER fint å være på fjellet i førjulstida.

Det blir søndag og vi diskuterer en del rutevalg. Vi skal ned og kjører langt i lettere terreng.To lange dager har det blitt både for hunder og folk. Takk til Stein Are og Sole-gutta for en lærerik hundehelg.

TOR ÅGE

Qitsoq Nuka bakerst til venstre.Hva er vel mere kos enn bål en vinternatt?Tor Åge med Tinka's Cajaq i forgrunnen. Bak skimtes en med Qitsoq Nuka.

Moro med hundespann i Mosjøen sentrum 6/12

Det er førjulsstri, men noen tar seg tid til å stille opp på lokal dugnad for å glede andre. Kjekt når man samtidig kan få trent hunder, samt gjort flott reklame for rasen vår. Tove Robertsen har sendt oss en liten rapport;

 

Tove medpassasjerer og Nuch Tinka's Qanik Kilak til venstre og Tinka's Aappalu Netah til høyre.

 

"Det var samekvinnene i fokus idag ved Vefsn Museum, og i den anledning ble vi spurt om å stille med Grønlandshund og slede for å kjøre med unger.

Nå er det ikke hver dag der er ett hundespann å treffe midt i Mosjøen sentrum, så det var noen smilende fjes vi møtte underveis, og vet ikke hvor mange ganger man måtte svare på spørsmålet :

"Vet du hvem Lars Monsen er?" ... :-)

Mange fornøyde og glade fjes var å se, både blant voksne og barn! For ja, flere voksne lot seg friste til å prøve også :-)

Det var temmelig kaldt, og tror ikke jeg tar i om jeg spår ned mot -14/15 grader. Hundene stortrivdes og solte seg i all oppmerksomheten og all kosen. Alt i alt en trivelig dag med mange smilende røde kinn og neser!"

Hilsen Tove

   

Treningsleir på Sole Villmark 23/10

På bildet sees Stein Are med ryggen til mens han holderDubi (SV-06 Kalaallit'sSurprise Akka) til høyre i bildet og Kimassok's Elleville Idefix. Bak dem stårOdin klar for avgang.

I bakgrunnen sees Qitsoq Nuka i front, Kimassok Cherokee Ikateq ogRaiko
(Kimassok Bulldozer Milaaraq) bakerst.

 

Stein Are Raknes og hans to samarbeidspartnere inviterte til treningsleir med teori undervisning i hundekjøring for nybegynnere. Stedet var Sole Villmark ved Børgefjell.

Vi har i den anledning mottat følgende hyggelige hilsen:

 

groenlandshund.net/ma

"Torsdag 23.10.08 reiste jeg (Ole-Jonny) Dubi, Tor Åge og Nuka oppover fra Mosjøen til Sole Villmark som første reis gutter og jenter i spannkjøring oppover til Smalvassdalen. Vi var spente på hva som ventet oss.

Da vi kom frem ble vi møtt med kaffe, kaker og hundeglam det var en hjertelig velkomst komité som tok i mot oss...
Etter at vi hadde hilst på de 53 innbyggerne på Sole villmarkssenter (50)firbente og (3)tobente var det tid for teori.
Kursleder Stein Are Raknes underviste oss i oppsett av spann og hva vi burde tenke på i forhold til plassering av hver enkelt hund og dennes plassering i spannet, seletøy, liner og diverse. Etter 2 til 3 timers teori undervisning var det tid for praksis...

Etter en lang dag med mange nye inntrykk og mye nyttig lærdom la vi turen hjemover med et stort smil om munnen.
Dette ga mersmak!

Vi vil også få lov til å rette en kjempe stor takk til Gutta på Sole Villmarksenter for at de tar seg tid til å gi råd å veiledning til noen ferske førstereis gutter og jenter."

Mvh
Ole-Jonny Johansen - Tor Åge Nygård

Tekst/foto: Ole-Jonny Johansen

NO: Januar-fotos, Hedmark

 
   

Vi har mottatt en nydelig video/billedkavalkade i fra Karen Velle Røraas. Bildene er i all hovedsak i fra de siste 14 dagene med skikkelig vinter i "eventyrskogen" sett i fra hundeslede med grønlandshunder forran.

Vi anbefaler på det varmeste å snurre film: Video

 

Første oppstalling med god hjelp fra kursleder Raknes som overvåker det hele. Her sees Idefix og Dubi med Odin bak.Skal vi ikke starte snart! Kursleder sjekker at alt er i orden. Idefix og Dubi, foran Stein Are som sjekker Odin. Terje Solberg kommer gående.
Handler Idar Dyrendal har full kontroll før start.
AH'ene Laban og May, foran Dubi og Idefix.
Ned unnarennet.... Kursleder tar ansvar og kjører selv til vi kommer ned på flatere mark.
Da vi kom ned unnarennet overtok Tor Åge kjøringa, også med sin egen hund Qitsoq Nuka i spannet og det gikk så det suste..
Raknes på tur ned unnarennet med et nytt spann... Her trenes det fra morgen til kveld.
I front Odin og AH Laban. Deretter Tinka's Cicci, Tinka's Burre, Tinka's Cano, Tinka's Coluna, Tinka's Cajaq, Taiga av Fjelleng. Brems er Terje Solberg.
Er dere ikke ferdige snart, vi er klare til start!
2 min vann pause og skifte av sjåfør.
I front Odin, Laban(sort AH), Burre, Coluna, Cano, Cicci, Cajaq og Taiga

Rokua, Finland - 18-19.10.2008

Vi har fått en hyggelig hilsen i fra Terhi Kostamo i Finland. Hun er eier av 2 grønlandshunder i tillegg til en AH og noen malamuter:

 

 

There were only 2 GR:s at this happening we had 18-19.10.2008 in Rokua, area between cities Oulu and Kajaani, where we carted there with several other teams. There is a big logged house to rent for the weekend, and just miles and miles sandy tracks and roads to cart on everywhere. On Saturday a longer trip was made to an open fire place, teams ran 21 km's at that day with a long break on the fire place. On Sunday teams ran shorter distances at nearby tracks.

In my team ran AH Puh as leader, GR Fin Ch Tinka's Niklas and Kimassok Cherokee Dennis (left) in point and AM Agnes and Damas in wheel.

Kind regards, Terhi Kostamo, Finland

Barmarksløp på Skjelbreia 18/10

 

 

Det ble arrangert et uhøytideligbarmarksløp på Skjelbreia utenfor Oslo lørdag 18/10. Oslomarka Trekkhundklubb og Hakadal Sledehundklubb har gått sammen om å arrangere barmarkscup.

To løp har vært på Varpet i Hakadal, de to øvrige i Østmarka med snuplass på Skjelbreia. Løpene er ikke terminfestet, og åpner derfor for nesten alle slags klasser og doninger. Vil nok påstå at Reodor Felgen så ut til å ha designet en del av doningene som ble brukt :-)

Fire grønlandshundspann trosset regn og søle og stilte optimistiske til start.

 

Katinkas 8-spann i farta

Det var en lang løpsdag for min del i går. Tidlig avgårde for å gjøre en TD jobb for Bærum Hundekjørerklubb som hadde sitt barmarksløp på Jordbru på formiddagen, med E-Cup i flere klasser og uttak til EM. Det var veldig hyggelig der også, som de fleste steder hvor hundekjørere er samlet, men det råder selvsagt mere alvor på terminfestede løp.
Jeg var så vidt hjemom og fikk kastet fra meg "dommer trøya" før det bar ut til Skjelbreia hvor jeg bare skulle være handler og ballast på Katinkas 8-spann. Og selvsagt "journalist" for Ringen:-)

På Skjelbreia var det en veldig avslappet og hyggelig tone. Folk virket fullt innstilt på at det viktigste ikke var å vinne, men å delta. "Cup'n" til Hakadal og Oslomarka passer for alle, og jeg vil anbefale grønlandshundfolk om å delta her til neste år. Det er en ypperlig anledning til å prøve et løp uten at det er alvor, og en desto bedre anledning til å trene hunden på stresset rundt en løpssituasjon og f.eks passeringer.
Som sagt var jeg handler/ballast på Katinkas spann, mens Kjell Ivar Simensen fikk med kompisen Stian i vogna på sitt 6-spann. Ingar Helstrup kjørte sitt 6-spann uten unødvendig vekt, det samme gjorde Torunn Garder med sitt 4-spann.

Takk til Oslomarka Trekkhundklubb for en veldig hyggelig kveld!

- Marianne

PS. Husk å sende oss bilder og noen ord om DU har vært med på noe aktivitet og moro med din grønlandshund også!

Kita, Luggen, Rakker og Lille-Berte lurer på om ikke matmor Torunn kommer snart så de får komme ut og løpe.Kita lurer på om hun skal få sitte på hengeren eller om de må dra den tunge greia der? Luggen sladrer høylydt om at Kita gjør noe gærn't!Tøffel tenker at antagelig er det Minnie som gjør at de ikke kommer i gang. Best å prøve og klatre over....
Starten går.......Full fart innover mot Skjelbreia. Bakfra:
Mirakel-Bimbo, Oiliiq- Laila, Bitte-Lise og Qimmeq og først; Tøffel og Minnie.
Vanning og snuplass på tunet på Skjelbreia. Hundene synes tydligvis ikke at vannskålene var nok, alle 8 gjorde sitt beste for å prøve å bade i bøttene også.
Katinka og Marianne gjør seg klare til å dra.Sistnevnte måtte bare ta enda et bilde først.....og et av Torunn også når hun ankommer snu-og vanningsplassen.Torunn mot mål, i regn, søle og halvmørke.
Kjell-Ivar og Stian gjør seg klare for start. Næsj synes at matmor Katinka skal slippe NÅÅ!Ingar inn i mål....Senere ankommer Kjell Ivar og Stian. Katinka tar i mot.
Lederhundene til Kjell Ivar, Næsj og Kovu, får ros av Ingar......og Kjell Ivar roser Bjørk og Oker.Torunn seler av og koser litt med Ulvar. Vi begynner å bli våte og møkkete!:-)
Sa du møkkete?? Isfrid er egentlig blondine.........og det er normalt Marianne også:-)Kjell Ivar og Stian spenner ut. Takk for oss!

Resultater, grønlandshund spann:

8-spann, 6 km
10. Katinka Mossin m/passasjer - tid 18:41 m/ Minnie - Tøffel, Qimmiq - Bitte-Lise, Oilliq - Laila, Mirakel - Bimbo

6-spann, 6 km
5. Ingar Helstrup - tid 19:14 m/ Wirre - Bambi, Pia - SumeTrisk, Ven - Vakker
6. Kjell Ivar Simensen m/passasjer tid 25:18 m/ Kovu - Næsj, Oker -Bjørk, Ulvar - Isfrid

4-spann, 6 km
2. Torunn Garder 24:40 m/ Rakker - Lilleberte, Kita - Luggen

Små barn- store gleder

Tove Robertsen har sendt oss denne lille historien om 6 år gamle Eirik som fikk kjøre hundespann for førstegang:

"Eirik Tonning (på besøk fra Førde), er en herlig 6-åring som desverre er utrolig allergisk for hunder, mens han samtidig absolutt ELSKER hunder. Han kan desverre ikke ha hund, ikke holde på med hund og ikke være i nærheten av ett rom der har vært hund - kjempehardt angrepet med andre ord.
Hans mor valgte denne gang å la Eirik få lov å prøve, fordi han er så engasjert og ønsket det så sterkt. Han fikk være med på en 10 km Treningtur med 5-spann Grl. Og hvilken utrolig ekte fryd!!! "Detta er det tøffaste eg nån gong har vore med på" jubla han - jevnt over hele veien!!!
Og var veldig flink å hjelpe under vanningspause med å dele ut vannskåler:-)"

Tove

Eirik 6 år - en strålende fornøyd passasjer:-)
       
       
Tove med Eirik i vogna. Spannet: Tinka's Qanik Kilak
t.v) Tinka's Aappalu Netah, Tinka's Lucky- Luc Lurifaks, Tinka's Årnavik Kiwaniq (sort) og Kimassok Cherokee
D
ike bakerst.
"Handleren" hjelper til i vanningspausen.       

Denne siden inneholder mer info:

 Den siden du er på nå ble sist oppdatert 17/1-2010

Gå til hovedsiden for siste nytt

 Del denne siden på Facebook: