Madeira

Bilde

Den portugisiske atlanterhavsøya Madeira som feriemål kan være et spennende alternativ for den som vil ha noe annet enn en vanlig sydenferie.

Bilde

Madeiras klimasoner består av regnskogsklima på nordsiden av øya, og et tørrere subtropisk klima på sydsiden. Varm, fuktig vind fra syd blir presset opp over fjellene midt på øya, og møter kald luft fra fjellene og kondenserer i form av regn på nordsiden. Selv på gode soldager kan det komme regnskurer. Dette skal man være glad for, det er det som gjør Madeira til den frodige øya den er!

Gjennomsnittstemperatur varierer mellom 16 og 22 grader, og vanntemperaturen mellom 16 og 20 grader. Flest soldager er i sommermånedene. Vinterstid ligger temperaturen langt over for eksempel Middelhavet, og sommerstid unngår en den lammende heten som kan opptre i Middelhavet. Vurderer du å gå fottur på Mallorca, Kreta, Malta, Hellas osv bør du se på Madeira (eller Azorene) som et alternativ.

Værvarsel: http://www.yr.no/sted/Portugal/Madeira/Funchal/

Fotturer

Bilde
Takket være det vekslende klimaet på denne lille øya, er det mange forskjellige muligheter hele året rundt. Det er gitt ut mange bøker om fotturer på Madeira, både vanlige fjellturer og vandring langs levadaene (kanaler for vanntilførsel). Anbefalt bok: Turguide til Madeira, Anita/Birger Løvland, ISBN 8279810250.

Generelt bør dette alltid være med i sekken:
 • Drikkevann, minst en liter.
 • Litt mat
 • Regntøy (evt paraply)
 • Solbriller
 • Solkrem med høy faktor
 • Sommerstid: Bredbremmet solhatt
 • Tørre sokker
 • LED Lommelykt
 • En refleksbrikke/bånd
 • Mobiltelefon
 • Tynn vindjakke
 • Tynn ullgenser vinterstid og dersom du skal i høyden også sommerstid.
Drikkevann kjøpes i alle forretninger.

Skikkelig fottøy er også en selvfølge.

Sykling på Madeira er ikke å anbefale, til det er det stort sett for bratt. Azorene eller Mallorca anbefales for deg som liker å sykle.

Levadavandring

Bilde
Levada som går gjennom et landlig boligstrøk. Kanalen til høyre er hovedkanalen, til venstre en hjelpekanal som den lokale bonden benytter for å lede vannet presist hvor han vil.
For å kunne livberge seg på øya har bøndene (med hjelp av slaver den første tiden, og med massiv statlig innsats senere) gjennom flere hundre år gått sammen om en storslagen satsing på transport av vann fra områder med mye regn til de nedbørfattige områdene i syd, hvor solen skinner. Det er gravd ut vannrette kanaler i fjellsidene, og disse følger dalfører ut og inn uten merkbar høydeforskjell. Langs vannkanalene er det anlagt en halvmeter bred sti som opprinnelig er beregnet for å komme til ved vedlikehold av vannkanalene samt ferdselsåre for lokalbefolkningen. Det er ca 2100 kilometer med levadaer på Madeira, og av dette er flere hundre kilometer i så god stand at en aktiv turgåer trygt kan ferdes der.

Et godt kart er nødvendig, det finnes generelle turistkart i skala 1:50000, disse er greie dersom du kjører bil, men noe enkle til fotturer. Sjekk kiosker og bokhandlere og ikke kjøp det første og beste du finner. (Det er en grunn til at dårlige kart ikke blir solgt.....) Et enkelt kart for å finne stedene som er beskrevet finnes her: http://www.madeira-web.com/PagesUK/tourmap.html

De eldste levadaene er naturlig nok ikke alltid bygget med sikkerhet som mål nummer en, og en bør derfor starte med å gå de anbefalte og mest populære rutene først. Les om turene før du begir deg ut, det er mere enn nok levadaturer å gå som er sikre nok for den som er vant til å gå i norsk natur.

Den nysgjerrige vil ønske å utforske de levadaene som går i tunneler, dette er ikke noe problem, bare husk å ha med LED-lykt, minst én pr person. Tunnelene er merket på kart.

Fakta

Bilde
Região Autónoma da Madeira
Areal: 740 kvadratkilometer
Befolkning: ca 300.000
Nasjonalitet: Tilhører Portugal, men med selvstyre
Språk: Portugisisk ( mange snakker også engelsk)
Myntenhet: Euro
Strøm: Vanlig 220 volt som i Norge
Nødtelefon (brann, politi, ambulanse): 115

Reise til Madeira:
Ukentlige flyavganger fra Norge, sjekk http://www.restplass.no for gode restplasstilbud

Turbeskrivelser med bilder

Linker

Monte /madeira/monte.html

Funchal /madeira/funchal.html

Baia dAbra /madeira/baia-dabra.html

Levada do Furado /madeira/levada_do_furado.html

Levada Dos Piornais /madeira/levada_dos_piornais.html

Encumeada /madeira/encumeada.html

 Del denne siden på Facebook: