Tur til Fallet og på jakt etter Brangerudsætra

Vi besøkte Nordre Fallet og kanskje Brangerudsætra?

Høland historielag tok en ettermiddagstur i skogen vest om Fosser.  Første stopp var Fallet, eller retter sagt Nordre Fallet. Der står det fortsatt to svære asketrær og disse har nok i sin tid vært tuntre på Nordre Fallet. Hustuftene ligger fortsatt der og dammen/brønnen  er full av vann.   Her har det vært bosetting antagelig helt fra slutten av 1600-tallet. Men ved folketellingen i 1900 var det ingen beboere her.. Plasen har også vært kalt  Brattfaldet eller Brattfaldplassen, kanskje fordi plassen ligger under de bratte og lite ilgjengelige Fælleberja.  På 1750-tallet bodde Sakarias Brynhildsen med familie her. Han var av finneslekt fra Mangen, etterkommere av Tarvainen og flere av oss har disse i våre anerekker.

Søndre Fallst ligger mer sørøst og ble etablert som egen plass på starten av 1800-tallet. Men det var heller ikke her beboere ved folketellingen i 1900.  Ved folketellingen i 1865 bodde Magnus Svendsen fra Svendsrud og Andrine  Olsdatter fra Vangen ved Mjermen her. I 1868 emigrerte de til Wisconsin i Amerika sammen med 4 barn.  Datteren Amanda   ble bestemor til Donald Kent Slayton som var født i 1924.  Han var flyverutdannet og bl,a pilot på bombefly og hdde 56 tokter over Europa og Japan under 2. verdenskrig.  Han var også tatt ut som en av syv til Mercury-programmet hvor også romfareren John Glenn deltok. Donald kent kom aldri til månen, men han skal ha være den eldste som noen gang har værtute i rommet, 51 år gammel.

Vi fortsatte opp Fælleberja til Abbortjenn.  Etter en kort matpause stratet jakten på Brangerudsætra.  I følge de opplysningene vi hadde skulle det ligge en lite myr litt oppi åssida.mot Gravtjenn. Vi fant myra og flere dammer/brønner så vanntilgang skal det ha vært oppi her. Vi fant to rogntrær og en svartor, om dette kan tyde på at det har vært plantet spsielel trær her. Med litt fantasi kan vi også ha funnet et omriss av en liten hustuft. Men om vi har vært på Brangerudsætra gjenstår å bevise!

 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse