Den gamle ferdselsveien Trøgstad-Høland

Onsdag 15. juni hadde vi fellestur mellom Trøgstad  og Høland Historielag. Vi møtte opp på auksjonslokalet/Sion på Sentvedt og ca 30 trøgstinger og hølendinger fant veien dit.  Med tanke på at det hadde regnet det meste av dage, så var dette svært bra.

Vi kjørte videre opp til Bråta-gårdene og parkerte ved de gamle gravhaugene på Haugen. Jacob Krogh fortalte, leste dikt og ga sine betraktninger om livet.   Vi fortsatte  til det gamle "tingstedet", en ring av mellomstore steiner.  I Trøgstad er det noe tilsvarende på Faugli, og så langt blir dette kalt "tingsted" uten at man vet så mye mer om dette.

Så la vi ut på turen inn i skogen og langs gamleveien til Høland som endte opp på Gukil. Gerd Hveding fortalte  om stedene vi passerte, husmannsplassene Åser og den gamle butikken der.  Noen av oss var også  ute på stupet og tittet ned i juvet hvor det vokser mange kjempehøye trær. 

Vi fortsatte mot Høland og så åpnet landskapet seg da det var foretatt en del hogst og vi kunne se Øgderen/Hemnessjøen blinke. Dette var en ypperlig kaffeplass og vi koste oss i sommerkvelden. Albert Østreng fortalte om Gukil-gårdene og at denne veien ble benyttet fram til 1912.

Stor takk til Jacob, Gerd og Albert og alle som ble med og gjorde dette til en flott tur.


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse