Karl XII og Gjelleråsen skanse

Lørdag 7. mai hadde Nittedal og Skedsmo historielag et fellesarrangement på Gjelleråsen skanse på Lahaugmoen.  Vi tråkket opp alle bakkene og trådde inn på skansen.  Der møtte vi Anne Colbjørnsdatter i Juliane Husvik Sukkestad sin skikkelse. Sammen med deler av Bygdetruppen fra Aurskog-Høland fikk vi en levende fortelling om hvordan skansen ble forsvart og svenskene trakk seg tilbake.

Soldatene dro seg så nordover og slo seg ned bl.a på Hakadal Verk.  Svigersønn på verket kunne fransk og overhørte svenskenes planer om å falle de norske styrkene i ryggen på Gjellebekk skanse i Lier. Det  ble skrevet et brev og en skiløper la i vei gjennom skogen og etter 27 timer fikk han overlevert brevet.  Dette er da også bakgrunnen for det kjente "Grenaderløpet".

Vi forflyttet oss så til Mølleparken i Sagdalen hvor Skedsmo Historielag og Sagelvas Venner sto for arrangementet.  Der møtte vi på nytt prestefrue Anne Colbjørnsdatter, tjenestejenta og den svenske obersten Løwen. Som sagt, soldatene gikk til ro på Norderhov, men her var alle forberdet  og soldatene ble overmannet og oberst Løwen tatt til fange.

Så ble oppgangssaga satt i bevegelse og tømmerstokken oppdelt.  Likeledes ble møllestein satt i gang og mel laget.

Tusen takk for en hyggelig dag.

 


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse