1716-markering fredagskveld i Hølandshallen

Folket strømmet på, helt utrolig og da klokka var 1900 anslås at det var 350-400 personer til stede.

Først spilte David og Geir Kristian på piano og trommer for oss.  De kjekke guttene går på Bråte skole og er elever ved Aurskog-Høland kulturskole.

Historiker Hans Fredrik Dahl holdt et engasjerende foredrag om Karl XII og om bakgrunnen for den store nordiske krig og om slagene ved Narva og Poltava.  Han var også innom forholdene mellom Danmark/Norge og Sverige/Finland og forholdet til Russland og hvorfor Karl XII ville erobre Norge.

Sogneprest Gunnar Øvstegård tok utgangspunkt i middagen på prestegården dagen før Karl XII inntok gården og om presten Gram og hans kappelan Pharo.  Vi fikk høre om presteskapets rolle og om pietismen som på  denne tiden var på vei inn i landet. Også dette engasjerende og lærerikt.

Det hele ble bundet sammen med sagn og myter fra Karl XIIs dager i Høland og utdrag av Johan Ørjaseters, gammel lærer på Setskog skole, sine dikt om disse hendelser.

Også en  stor takk til mannskapet på Hølandshallen som holdt oss med kaffe og kaker , samtidig som tilreisende militærhistoriske grupper som skal delta på slaget på lørdag, også fikk bevertning.

Det varsles bra vær i morgen lørdag og da ønsker og håper vi på et durablig oppmøte for å følge den offisielle markeringen og slaget ved Riser Bru.

 


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse