Vi har vært på Amundsætra

Kristi Himmelfart, 14. mai hadde historielaget tur til Amundsætra og det møtte opp hele 50 personer.  Helt supert og så var været på vår side. Rita og Kai Næss , som eier Amundsætra og er grunneier i området, hadde fyrt opp bålpanna da vi kom og etter hvert ble det bålkokt kaffe og Rita serverte vafler med multesyltetøy da vi hadde spist matpakka vår.

Vi var så heldige å få med oss tidligere leder i historielaget, Nils Aasheim som fortalte om tidligere bosetting på sætra. Han har også skrevet en artikkel i Skytilen i 2004 om Amundsætra. Kai Næss fortalte og leste opp noe av slektshistorien som Martine Nilsdatter selv hadde fortalt.  Martine var født i 1880 på Amundsætra.  Hun giftet seg med Johan Julsen Bjerke og de bodde på Leirdalen av Pavestad. Det ble også fortalt at Josefine, en søster av Martine var mor til Arne Langstad i Hemnes og hans sønn Tore og kona Svanhild var også til stedet. Far til Martine var  Nils Svendsen eller Stenby som han ble kalt etter at de flyttet til Stenby. Hans sønn Ole var nøytralitetsvakt i 1905.

Vi var også så heldige å ha med oss Kåre Nyborg som hadde kjørt tømmer på Amundsætra da sætra ble brukt til landssviksfanger etter krigen. Det var 4-5 fanger og voktere som bodde på sætra på denne tida.  Det antas at dette sluttet ca 1955 da AT-leiren på Bjørkelangen også ble avsluttet rundt dette tidspunkt. Kåre kunne fortelle om masse snø og slit for å få ut tømmeret.

Vi snakket også om flyktningruta fra Oslo over Østmarka og Rælingen, robåt over Øyeren, gjennom Høland, over Stenby og Amundsætra og så til Sverige. Terje Borgersrud som har vært med på merkinga av ruta, fortalte også om dette og det ble opplyst at til sommeren skulle noen gå hele strekningen igjen.  Den merkede ruta må  oppfattes som en symbolsk rute da det varierte hvor man tok seg fram.

Tusen takk til Rita og Kai som stilte Amundsætra til disposisjon og til Nils og Kåre og alle de andre som bidro med sine fortellinger.


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse