Flukten fra hakekorset

Visning av filmen "Flukten fra hakekorset" som ble satt på Leikvin på Løken mandag 6. mai, ble en stor suksess.  Før klokka slo 1830 var de første på døra og kl 1845 var det egentlig fullt.  Men vi bar stoler og da klokka var 1900 var det fullt. Etterpå telte vi opp og da hadde det vært ca 100 personer til stede.

Filmen var et autentisk opptak fra 1944 av flyktningetransporten fra Oslo og over til Sverige. Vidar Amundsen fra Fet innledet og fortalte om sjåfør Reidar fra  Fet som var sjåfør. Vi fulgte lastebilen ut av Oslo med voksne menn og kvinner og mange barn på lasteplanet.  Så fikk vi  se det meldingssystemet som ble benyttet mellom følgebil og lastebil.  Vi kjente oss igjen over Fetsundbrua, opp Gansdalen og til sentralen på Momoen hvor det ble gitt klarsignal for videre transport.  Ved problem ble transporten omdirigert. Ved Basnes var det ut av lastebilen og over Mjermen i robåt til Sundby eller Bjurbekk. På Basnes var alltid poteter og frosset elgkjøtt i kornbingen og kjelene var stadig framme til sultne flyktninger og de fikk også brød med seg på den videre ferden.

Så gikk veien videre over til Sverige hvor flyktningene ble mottatt av nok et ektepar som serverte mat og drikke.  Tollerne sjekket papirene og bagasje og så videre til oppsamlingsleirer. Flyktninglosene returnerte til Norge sammen med diverse kasser med matvarer og et vedlass på toppen.

Etterpå ble det fortalt små historier fra de tilstedeværende og det ble satt navn på steder og ikke minst personer som vi hadde møtt underveis. Vi fikk også en liten historie som var fortalt av en av de flyktningene som hadde vært med på en av transportene over grensen.  En stor takk til alle som bidro til at dette ble en meget vellykket kveld.


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse