Gol Ungdomsråd til Bracebridge (Canada)

Foto: GUR. Gol Ungdomsråd med vertsfamilier.

24. august presenterte Gol Ungdomsråd («GUR») turen de hadde til Bracebridge i Canada fra 9. til 20. august i år.

Bakgrunnen er at Bracebridge og Gol er vennskapskommuner. Bracebridge ligger i distriktet Muskoka i Canada, cirka 2 timer fra Toronto. Under 2. verdenskrig ble Vesle Skaugum opprettet her. Det var en kombinert rekruttskole og fritidsleir for mannskapene som var i luftforsvarets Camp Little Norway. Som erstatning for Vesle Skaugum i Muskoka ble Vesle Skaugum på Golsfjellet åpnet i 1953. Og som vertskapskommuner for Little Norway og Vesle Skaugum har Bracebridge og Gol kommune inngått en avtale om vennskapssamarbeide. Dette har som formål å fremme vennskap og forståelse mellom kommunene, skape kontakt mellom innbyggerne i kommunene, samt utveksle kunnskap og erfaringer.

Ungdomsrådet presenterte både historie og fortalte om demokratiprosjektet mellom Bracebridge og Gol. Og de viste film og powerpointbilder fra turen til Bracebridge.

Vi ble voldsomt imponert! Både over alt hva de opplevde på turen. Og ikke minst over deres engasjement og positive innstilling til samarbeidet mellom kommunene.

Kort utdrag fra noen av opplevelsene til de 11 deltagerne (2 voksne og 9 elever fra Gol Ungdomsskole og Gol Videregående Skole):

Flytur Oslo-Reikjavik-Toronto. Varm mottagelse med sekkepiper og sang på Muskoka airport.

Besøk hos Little Norway. Taler og kransnedleggelse på minnesmerket over de norske krigsveteraner som falt under 2. verdenskrig.

Olympia Park. Sports Plex, et stort aktivitetssenter, perfekt sted for å bli bedre kjent. Air Museum med en flink guide(krigsveteran) full av historier.

Fornøyelsespark, med både vanlig underholdning og ziplines. Lang kanotur i naturpark. Overnatting i hagen hos lokal kunstner. Med utedo, indianerdans, «camp fire» og grilling av hel gris.

Båttur til Lake Muskoka, bading, vannski. Vi lærte at «nesten alle» i Canada har båt. Bare i staten Ontario er det cirka 100.000 innsjøer.

Besøkte Bracebridge Rotary Club. Imponerende. Mange medlemmer, med eget forsamlingshus, egen blodgiversentral, og fast møtetid hver fredag kl 12(!).

Besøk på kommunehuset i Bracebridge. Avduking av minnesmerke etter «Utøya 22. juli». Overvar et kommunestyremøte. Overrakte kopi av Gols stavkyrkjenøkkel til ordføreren og alle vertsfamiliene (gitt av Gol Rotary Klubb).

Turen til Niagara Falls var stort. Både dimensjonene og opplevelsen. På med rain ponchos, og i båttur både foran fossefallene og bak(!).

Og hva har Gol Ungdomsråds medlemmer lært? De oppsummerer blant annet:

*at røttene som binder Gol og Bracebridge sammen, er langt større og sterkere enn forventet,

*at et av mottoene til mange av de nye vennene i Bracebridge er «Look To Norway»,

*at ungdomsmedvirkning i Norge har kommet langt, at vi er et foregangsland.

Fritidsleder i Gol Kommune og sekretær for Gol Ungdomsråd, Kjetil Th. Storebråten, og ungdommene takket alle som har vært med og gitt finansiell støtte til turen og prosjektet. Og til Steve Clement og John Sisson som er våre engasjerte støttespillere i Bracebridge. Sponsorer i Gol har vært: Gol Rotary Klubb, Sparebank 1, Gol kommune og Vesle Skaugum.

En evaluering av turen og samarbeidsprosjektet blir laget på både norsk og engelsk. Og håpet er at en gruppe ungdommer fra Bracebridge skal besøke Gol sommeren 2014. Kanskje med «GUR» som vertskap?

Einar Sillerud
Referent

 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse

FAKTA OM ROTARY

Globalt finnes det i dag over 34000 klubber med 1.2 mill medlemmer i mer enn 200 land og regioner. Norge har for tiden  324 klubber med vel 12500 medlemmer. På verdensbasis er Rotary inndelt i mer enn 500 distrikter, hvor hvert av disse igjen består av 30 til 60 klubber. Norge er i dag oppdelt i 6 distrikter. 
H.M. Kong Harald er æresguvernør for de norske rotarydistrikter og Paul Harris Fellow.
 

4-SPØRSMÅLSPRØVEN

Om saker vi tenker, sier og gjør: 

1. Er det sannhet? 
2. Er det rettferdig overfor alle det angår? 
3. Vil det skape forståelse og bedre vennskap? 
4. Vil det være til beste for alle det angår? 
 

ROTARYS MOTTO:

"Service above Self"

Rotarys idé er at medlemmene skal arbeide for en mer menneskelig samfunnsutvikling, hvor det tas hensyn til og vises respekt for det enkelte menneske og ethvert ærlig arbeid. 
 

OM DISTRIKT 2310

Rotary distrikt 2310 er det største av 6 distrikter i Norge. Det dekker Oslo, kommunene Asker og Bærum i Akershus samt Buskerud fylke. Distriktet har Skandinavias eldste og største Rotaryklubb - Oslo R.K. som ble chartret 1. juni 1922, og som har over 200 medlemmer. 

Distriktet dekker et område på 15. 679 kvadratkilometer, mens den lengste avstanden mellom Rotaryklubbene er 350 km (Oslo - Geilo). Det er 55 klubber i distriktet vårt. Klubbfordelingen er Oslo (25 klubber), Asker (3), Bærum (8) samt Buskerud (24).