Møtereferat 24. mars 2014

Foto: Guttorm Frøysok

INDIA-TUR v/ Guttorm Frøysok

Tilstede 24 rotarianere + 1 gjest.

Vår president Kai Hansen ønsket velkommen.

En ekstra velkomst til kveldens gjest: Per Tore Meberg, Rotary-medlem og prest i Hønefoss.

Kai bekreftet samtidig at vi har fått svært mange lovord og positive omtaler for vår Rusinfo-brosjyre.

INDIA-TUR v/ Guttorm Frøysok

Guttorm overtok og ga oss en flott reiseskildring fra India. 

20 norske deltagere har i februar-mars vært 17 dager på rundreise i India. Mildrid Nesheim (ex- Gol Rotary) var reiseleder og hadde planlagt turen i minste detalj.

Hele 160 bilder rakk Guttorm å vise oss på 50 minutter. Til sammen hadde han og kona tatt over 1600(!). Det eneste som manglet i kveld var at bildene ikke kunne gi oss verken varmen, lukten eller støyen som reisefølget hadde opplevd der nede.

Vi lærte mye om India i kveld. Landet har et areal på 3 mill km2, mot Norge’s kun 307.000. Det er registrert 1,2 mrd innbyggere men mange tror at det bor ytterligere 200 millioner i landet. Et enormt land med mange interne motsetninger. 28 provinser, religiøse konflikter mellom Hinduer og Muslimer, fremdeles 400 millioner uten strøm, mens derimot skolegang for alle ble et lovvedtak fra 2010. Lønnsnivå for en vanlig arbeider ligger på ca. 3000 rupis = ca kr 30. Hvilket skal rekke for en hel familie en hel måned! India har 23 offisielle språk – skjønt man har registrert hele 1652 forskjellige språk- eller dialekter. Vi visste heller ikke at India er verdens største produsent av bl.a. bananer, tomat og hvete.

New Delhi/Old Delhi har ca 20 mill innbyggere. Guttorm fikk med egne øyne se de enorme kontraster mellom rikdom og slumområdene. Mange bodde på gaten. Det var søppel nesten over alt. Hvis temperaturen synker ned mot  +4-6 grader om natten (ikke ofte)kan  ”søppelbilene” bare i Dehli finne mellom 200 og 400 døde – hver dag!

Men mye flott var det også å oppleve. De var innom bl.a. Lotus Tempelet, Viktoria Palace, Amber Fort,  ”Den rosa byen” Jaipur, butikk der de fikk se teppeknyting og selvsagt kjøp av nydelige tepper, og de fikk med seg ridning på elefanter. Taj Mahal i Agra, er et enormt palass med kongelige sarkofager.

Veranasi er India’s helligste by og ligger ved Ganges, ”alle elvers mor”. I Ganges bader de og på den måten frir seg fra gamle synder. Noen drikker nok litt av vannet også. mens søppel flyter rundt dem. De fleste indieres drøm er å ende sine dager i Veranasi. Konstant er det likbrenning ved bredden av Ganges. Det går med 360 kg ved til hver likbrenning. Ved er mangelvare, så de færreste har råd til det og må ta til takke med enklere seremonier.

I Calutta («Kolkata») var huset til mor Teresa og hennes sarkofag et naturlig mål. Vi lærte at mor Teresa gjennom sitt liv mottok hele 5000 utmerkelser fra mange land.

Et høydepunkt under turen var besøket hos Ola Skaga. Den vitale 84-åringen som i 1965-66 var student ved Hallingdal Folkehøgskule på Gol. Jaya, som han kalles, har viet sitt liv til de fattigste i India. Han har fått bygget skoler og gravd brønner i ca. 50landsbyer for barn som elles aldri hadde fått noen skolegang. Guttorm og reisefølget fikk bo sammen med dem i 3 døgn. Møtet med «Jaya» og hans mange elever på en av skolene var en stor opplevelse de aldri vil glemme. Tre netter i Puri ved Bengalbukta var også med i programmet

Vi takker Guttorm for de fine bildene og de intense skildringene han ga oss!

 

Einar Sillerud
Referent 


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse

FAKTA OM ROTARY

Globalt finnes det i dag over 34000 klubber med 1.2 mill medlemmer i mer enn 200 land og regioner. Norge har for tiden  324 klubber med vel 12500 medlemmer. På verdensbasis er Rotary inndelt i mer enn 500 distrikter, hvor hvert av disse igjen består av 30 til 60 klubber. Norge er i dag oppdelt i 6 distrikter. 
H.M. Kong Harald er æresguvernør for de norske rotarydistrikter og Paul Harris Fellow.
 

4-SPØRSMÅLSPRØVEN

Om saker vi tenker, sier og gjør: 

1. Er det sannhet? 
2. Er det rettferdig overfor alle det angår? 
3. Vil det skape forståelse og bedre vennskap? 
4. Vil det være til beste for alle det angår? 
 

ROTARYS MOTTO:

"Service above Self"

Rotarys idé er at medlemmene skal arbeide for en mer menneskelig samfunnsutvikling, hvor det tas hensyn til og vises respekt for det enkelte menneske og ethvert ærlig arbeid. 
 

OM DISTRIKT 2310

Rotary distrikt 2310 er det største av 6 distrikter i Norge. Det dekker Oslo, kommunene Asker og Bærum i Akershus samt Buskerud fylke. Distriktet har Skandinavias eldste og største Rotaryklubb - Oslo R.K. som ble chartret 1. juni 1922, og som har over 200 medlemmer. 

Distriktet dekker et område på 15. 679 kvadratkilometer, mens den lengste avstanden mellom Rotaryklubbene er 350 km (Oslo - Geilo). Det er 55 klubber i distriktet vårt. Klubbfordelingen er Oslo (25 klubber), Asker (3), Bærum (8) samt Buskerud (24).