Møtereferat 26. august 2013

21 rotarianere + 2 gjester til stede.

Vår president Kai Hansen ønsket velkommen til to gjester i dag: Tom Terje Herre, fra Hobøl Rotary klubb. Og Per Jørgen Sletto, sønnen til Oddbjørn Sletto.

Kai minnet om to saker:

*Et par gruppepermer mangler fremdeles, alle må sjekke hjemme, leveres snarest til Kai.

*Den 02/10 møter vikl 18.00. Kjører samlet i privatbiler til Hallingdal Feriepark. Ingar leder arrangementet. Pris kr 155,- inklusive mat. Drikke betales ekstra.

FOREDRAG v/ Per Jørgen Sletto:

Per Jørgen er medisinstudent i Krakow, Polen. Han ga oss en flott og levende innføring både om studiet, universitetet og Krakow by!

Norge ble valgt bort som studieland pga krav til høyt karaktersnitt, og Per Jørgen ønsket ikke å «kaste bort» ytterligere ett år på å forbedre karakterer fra videregående. Men for å komme inn ved universitetet måtte han konkurrere med 500 norske søkere. Av dem ble 150 valgt ut til tester og interviews i Oslo, og Per Jørgen var blant de 60 som til slutt slapp inn på studiet.


 Jagiellonian University   

Jagiellonian University ble grunnlagt i 1364 og er dermed det nest eldste i Europa nord for alpene. Gammelt og ærverdig men de fleste bygningene er ganske nye og med toppmoderne fasiliteter. Med hele 11 store fakultet, 107 professorer og 45.000 studenter er det et stort universitet. På medisinstudiet er det 1.000 studenter.

Per Jørgen er svært fornøyd med både studiested og studieopplegg. Han starter i september på 5. studieåret av totalt 6 års utdannelse etterfulgt av 1½ år turnus(praksis). De 6 årene inneholder fra 730 til 940 studietimer pr år. De første to årene inneholder mye teori, da tar de henholdsvis 10 og 9 forskjellige fag med fortløpende avsluttende eksamen, hvilket gjør studiet effektivt og oversiktlig. De siste fire årene tar de mellom 13 og 15 fag pr år.

Fra slutten av juni til slutten av september er det sommerferie. 3 mnd er lenge, men alle benytter flere «ferie»uker hvert år til praksisjobbing. Per Jørgen har foreløpig mange uker både på Drammen Sykehus og i Ambulansetjenesten i Hallingdal. I januar går ferden til 4 uker i Johannesburg i Syd-Afrika. Da blir det jobbing innen kirurgi sammen med bl.a. blivende militærleger. Årsaken er at millionbyen har Afrika’s høyeste kriminalitetsrate, og da forventes det svært hektiske og lærerike arbeidsdager.

Sosialt samvær blir det også tid til. «Copernica» er navnet på den norske studentorganisasjonen. De har lag innen sykkel, svømming, roing(8er + cox), stafettløping, kor og filmproduksjon. Per Jørgen er aktivt med på bl.a. roing og er med på de fleste arrangementer. Flere festivaler gjennomføres både på universitetet og utenlands. Sentralt for de norske står ANSA Vinterleker, Nyttårsfest, Fagseminar, Coperniweek og Studentkonsert. I tillegg er 17.mai i Krakow «stort» for de norske, med tidlig fellesfrokost, norsk tog gjennom Krakow(mange i bunad), elvecruise(vått både «utenfor» og «innenfor»), og avsluttes med festmiddag på et slott utenfor byen.

Krakow by (760.000 innbyggere) er en erværdig og svært kulturell by. Og med hele 12 universitet et betydelig studiesentrum. Byen er kjent for for sine parker, markedshaller, slott, og for gamlebyen. Nattelivet er yrende. Per Jørgen anbefaler det jødiske kvarteret i Kazimierz, de siste årene har hele kvarteret blitt renovert, og her er utallige koselige restauranter og kaféer.


Markedsplassen Rynek Glowny

Og fordelen med å studere i Krakow kontra Norge? Per Jørgen trekker frem både fordeler og ulemper, han prøver å være objektiv:

Fordel: God undervisningsmodell med fortløpende eksamener, rimeligere å bo og leve, økt språkkunnskap, kulturelle opplevelser, internasjonale medstudenter, økt selvstendighet.

Ulemper: Språkbarrière i starten, større studielån(gjeld), lang reisevei, arbeidsprosedyrer i Norge(IKT).

Lysten til å besøke Krakow har virkelig økt etter dette foredraget! Vi takker Per Jørgen Sletto så meget og ønsker ham lykke til videre.

Einar Sillerud
Referent

 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse

FAKTA OM ROTARY

Globalt finnes det i dag over 34000 klubber med 1.2 mill medlemmer i mer enn 200 land og regioner. Norge har for tiden  324 klubber med vel 12500 medlemmer. På verdensbasis er Rotary inndelt i mer enn 500 distrikter, hvor hvert av disse igjen består av 30 til 60 klubber. Norge er i dag oppdelt i 6 distrikter. 
H.M. Kong Harald er æresguvernør for de norske rotarydistrikter og Paul Harris Fellow.
 

4-SPØRSMÅLSPRØVEN

Om saker vi tenker, sier og gjør: 

1. Er det sannhet? 
2. Er det rettferdig overfor alle det angår? 
3. Vil det skape forståelse og bedre vennskap? 
4. Vil det være til beste for alle det angår? 
 

ROTARYS MOTTO:

"Service above Self"

Rotarys idé er at medlemmene skal arbeide for en mer menneskelig samfunnsutvikling, hvor det tas hensyn til og vises respekt for det enkelte menneske og ethvert ærlig arbeid. 
 

OM DISTRIKT 2310

Rotary distrikt 2310 er det største av 6 distrikter i Norge. Det dekker Oslo, kommunene Asker og Bærum i Akershus samt Buskerud fylke. Distriktet har Skandinavias eldste og største Rotaryklubb - Oslo R.K. som ble chartret 1. juni 1922, og som har over 200 medlemmer. 

Distriktet dekker et område på 15. 679 kvadratkilometer, mens den lengste avstanden mellom Rotaryklubbene er 350 km (Oslo - Geilo). Det er 55 klubber i distriktet vårt. Klubbfordelingen er Oslo (25 klubber), Asker (3), Bærum (8) samt Buskerud (24).