Møtereferat 19. august 2013

Flere bilder ligger i galleriet. Foto: Håkon Bøygaard

Tur på Trettestølane, ÅL.

30 rotarianere på busstur til Trettestølane, Ål kommune.

Guttorm Frøysok var reiseleder og hadde ordnet et flott opplegg.

På veien opp svingene i Liagardane i Ål plukket vi opp Steingrim Roen ved garden hans. Allsidig kar han Steingrim; både bonde, historiker, arrangør av events, o-løper, og regnskapsmann med overdragelse av eiendom som spesialfelt. Og talefør. Steingrim ga oss et fint innblikk i områdets historikk om bl.a. maleren Rolf Næsch, og om utviklingen i stølslivet. Ål kommune har  nå 20 støler i drift mot over 1000 på 1930-tallet! Resultatet blir som vi kan se at kulturlandskapet gror igjen de fleste steder. Mens utvikling av hytteområder går andre veien, det er cirka 2500 hyttetomter for salg bare i Ål kommune.

Via Liatoppen skiskytteranlegg kjørte vi 12 km videre nordover - oppover og innover. Spesielle vegnavn finnes i området, som bl.a. «Passe brun» og «Brun-stig». Vi passerer Nystølkyrkja, få kirker i Norge har så fin utsikt. Fineste badeplassen i Ål finner vi også her inne. Og en hemmelig beliggende utedass som har panoramautsikt men mangler dør, hvilket er greit – da ser man om den er ledig eller opptatt…

Fra bygda går det stort sett kun 1 vei innover til hver støl/sameige. Men ingen tverrveier(forbindelser) inne på fjellet. Det gir ekstremt lange transportveier for mjølkebilen, og er vel med på å gi oss dyr mjølk og dårlige kår for de stølsdriftene som holder ut.

Trettestølane ligger cirka 1030 moh, med en vid utsikt mot Golsfjellet i øst, Norefjell i sør og Hallingskarvet/Reinskarvet i vest. Og her oppe har Steingrim Roen og hans hjelpere i 2001 bygd opp en staselig lavvo. I praksis satt opp uten tillatelse, men de fikk «tilgivelse» av lokale myndigheter, så lavvoen blir stående. Vi blir møtt av tre budeier og to trubadurer. Svein Åsmund trakterer to-rader’n og synger godt. Mens Håkon Næss Sørbøen er forteller og sanger, og ansvarlig for «Trettestølane Mat & Kultur». Som han selv sier det; «fint med tre kjærringer på fjellet og én på Sundre». Og de tre budeiene byr på veldig mye godt i matveien; fjellets beste rummegraut, spikjemat, kaffe, lapper, fløyteprim. Og litt spesielt for mange av oss dalfolka fra Gol; «Dylle» som er kokt heilmjølk tilsatt risengryn mot slutten av kokinga. Guttorm hadde ordnet med litt øl, rødvin og akevitt – som det passer seg til stølsmat.

Innimellom all eting og hyggelig samvær ble det tid til gode taler. Og til vitser; selv om «poenget» noen ganger gikk ut over goling’ane, så måtte vi le av dem også. Eller en Ålingsvits som da Per Sataslåtten møtte en gammel kompis, de gikk på hver sin side av vegen, ingen ville vel krysse den for å slå av en prat. Det ble til at kompisen ropte «Kyss meg i fue’, der er jo gamle Per!». Men Per visste råd og svarte straks «Å, nei takk – nå er det din tur!».

På slutten av kvelden fikk vi gode viser og stev iscenesatt av Håkon og Svein Åsmund. Som da Håkon kommer inn (kun i lys av bålet, strømmen avslått) ikledd kvinnfolkstakk og skaut, og gir seg til å skjelle ut «gubben» Svein Åsmund fordi han ser for mye til andre kvinnfolk. Og Svein Åsmund må blidgjøre «kjærringa si» med å spille opp til dans med henne. På en annerledes måte. Fester to-rader’n på ryggen(!) til «kjærringa» og tar til å danse med henne mens han utrolig nok spiller videre uten selv å kunne se trekkspillet…


Vi takker vertskapet, Steingrim og Guttorm for svært god stølskost og veldig mye moro! Gjerne kommer vi tilbake en annen gang.


Einar Sillerud
Referent Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse

FAKTA OM ROTARY

Globalt finnes det i dag over 34000 klubber med 1.2 mill medlemmer i mer enn 200 land og regioner. Norge har for tiden  324 klubber med vel 12500 medlemmer. På verdensbasis er Rotary inndelt i mer enn 500 distrikter, hvor hvert av disse igjen består av 30 til 60 klubber. Norge er i dag oppdelt i 6 distrikter. 
H.M. Kong Harald er æresguvernør for de norske rotarydistrikter og Paul Harris Fellow.
 

4-SPØRSMÅLSPRØVEN

Om saker vi tenker, sier og gjør: 

1. Er det sannhet? 
2. Er det rettferdig overfor alle det angår? 
3. Vil det skape forståelse og bedre vennskap? 
4. Vil det være til beste for alle det angår? 
 

ROTARYS MOTTO:

"Service above Self"

Rotarys idé er at medlemmene skal arbeide for en mer menneskelig samfunnsutvikling, hvor det tas hensyn til og vises respekt for det enkelte menneske og ethvert ærlig arbeid. 
 

OM DISTRIKT 2310

Rotary distrikt 2310 er det største av 6 distrikter i Norge. Det dekker Oslo, kommunene Asker og Bærum i Akershus samt Buskerud fylke. Distriktet har Skandinavias eldste og største Rotaryklubb - Oslo R.K. som ble chartret 1. juni 1922, og som har over 200 medlemmer. 

Distriktet dekker et område på 15. 679 kvadratkilometer, mens den lengste avstanden mellom Rotaryklubbene er 350 km (Oslo - Geilo). Det er 55 klubber i distriktet vårt. Klubbfordelingen er Oslo (25 klubber), Asker (3), Bærum (8) samt Buskerud (24).