Toppbilde

reisebrev Rovaniemi 2019

Bilde

48 medlemmer fra finskforeningene i Porsanger, Tana, Sør-Varanger og Vadsø samt noen direktemedlemmer i forbundet dro på felles tur til Rovaniemi i Juni for å bli bedre kjent med Rovaniemi og noe av dens kulturliv.

Torsdag 13. juni

Etter avreise med buss fra Vadsø og minibuss fra Lakselv på morgenen var alle samlet til felles lunsj i Ivalo før turen gikk videre til Rovaniemi i en buss.

På turen nedover var det god stemning i bussen med allsang til trekkspill og munnspill musikk.

Etter ankomst i Rovaniemi og når alle var innlosjert på Scandic Pohjanhovi var det klart for felles middag og avslapping etter bussturen.

 

Fredag 14. juni

 

Etter felles frokost var det et fellesmøte hvor forbundsleder delte informasjon om forbundets arbeid og kort gjennomgang av forbundets formål og oppgaver. Det var også en erfaringsutveksling mellom medlemmene om hvorfor de var medlemmer i Forbundet og hva de tenkte at forbundet kan bli flinkere til i Framtiden for sine medlemmer.

De viktigste punktene som kom fram var at man var medlemmer i Norsk Finsk Forbund for å holde på sin tilhørighet til Finland og man ønsket å holde den finske kulturen i Norge ved like. Ikke glemme sine røtter og få praktisere finsk. Man ønsket at forbundet skulle legge til rette for dette mer aktivt i framtiden.

Utpå dagen, etter lunsj gikk turen videre til Arktikum museum, hvor vi fikk en guidet

tur med fokus på Rovaniemi og Petsamo i deres utstillinger. Det var veldig spennende å høre hvordan byen ble brent ned ved krigens slutt og bygd opp igjen, samt å bli bedre kjent med Petsamo området og dens sterke historie.

Før middag ble det også tid til en guidet busstur i området rundt Ounasvaara og Napapiiri hvor det i dag er enorm vekst i turistnæringen og det bygges stort for asiatiske turister.

Kvelden ble avsluttet med fellesmiddag på hotellet og flere deltakere dro på Ravintola Valdemari for å danse.

Under denne kvelden var det veldig artig å bli kjent med nye finske venner som synes det var veldig trivelig å få prate med nordmenn som viste stor interesse for Finland og deres kultur. Flere av våre kommuniserte på finsk, en fin erfaring for begge parter.

Lørdag 15. juni

Etter frokost var det Korundi Kultuuritalo som skulle utforskes. Dette bygget er den gamle bussterminalen og er et av de få byggene som ikke ble fullstendig ødelagt under bombing i 1944.

I dag huser det en fantastisk konsertsal for Rovaniemis filharmoniske orkester og kunstmuseum.

Fotograf Helvi Korvanen

leder.jpg 27/6-2019

Forbundsleder under presentasjonen

Fotograf Helvi Korvanen

gruppearbeid.jpg 27/6-2019

Forsamlingen like før gruppearbeidet

 

Fotograf Helvi Korvanen

GÃ¥tur.jpg 27/6-2019

Gåtur langs elven der Ounasjoki møter Kemijoki. Fra venstre Lillian Jørstad, Venke Mietinen, Ruth Åse Jankila, May-Torild Karikoski og Tove Kristoffersen.

 

Vi ble alle enten bergtatt, imponert, overrasket, undrende eller tenkende under denne reisen i ulike kunstverk som de hadde i sine utstillinger. Her var det stor bredde og dybde i kunstverkene.

Mange av de reisende har vært i Rovaniemi flere ganger men ikke visst om dette flotte Kulturhuset. Vår guide kunne fortelle at Korundi betyr edelsten.

Lørdags kvelden ble brukt til egen utforskning av byen og avslapping. Flere av medlemmene likte dansingen fra fredagen og dro på dans igjen.

Denne kvelden ble det også arrangert en liten intimkonsert av våre medlemmer i Hotellets resepsjon som skapte en virkelig fin stemning for våre medlemmer og andre boende på hotellet. Det var flere av de andre gjestene fra Finland som hev seg rundt og danset.

Fotograf Helvi Korvanen

omviser.jpg 27/6-2019

«Tankene vandre» var motivet her. I tillegg til den flinke omviseren ser vi fra venstre Laila Amundsen, Maija Hoikka og May-Torild Karikoski.

 

 

Fotograf Espen Robertsen

god stemning.jpg 27/6-2019

God stemning i resepsjonen på Pohjanhovi. Sigmund Sarre og Svein Olav Josefsen fra Porsanger Norks-finsk forening.

Fotograf Espen Robertsen

lykt-kopi.jpg 27/6-2019

Her er det innsyn

Fotograf Espen Robertsen

svaner.jpg 27/6-2019

Forbundets svaner?

 

Søndag 16.juni

Alle medlemmene var samlet og startklar presis klokken 1000 etter en god frokost på hotellet. På turen hjemover var det god stemning med sang og musikk som på tur nedover og praten gikk løst om hvor flott vi har hatt det disse dagene. På vei nordover ble det lunsj i Tankavaara. Her var de til tross for orienteringen om at vi kom, ikke helt forberedt på sultne gjester. Det ble skiftet meny tre ganger under lunsjbuffeten.

I Kaamanen skilte vi lag med medlemmene fra Porsanger som ble hentet der for skyss videre. Neiden var stoppested for medlemmene fra Sør-Varanger og Varangerbotn for Tana medlemmene. Vi som skulle helt til Vadsø var hjemme kl 20. Evaluering av turen viste at alle foreningene var veldig fornøyde med denne turen som for det første økte samholdet på tvers av foreningene og også styrket et mer kulturelt samarbeid over landegrensene.

Som en av medlemmene sa: «Dette har vært en solskinnstur på alle måter, både vær og folk». Og en annen: «Dette var den beste turen jeg har vært med på, og det har vært mange!» Tar med den tredje: «Espen, du er en ener!»

busstur.jpg 27/6-2019

Fotograf: Busssjåføren, før lunsj i Tankavaara

 

Takk for turen og jeg ser fram til neste gang vi møtes.

Ha en fortsatt fin sommer.

 

Med vennlig hilsen

 

Espen Robertsen

Forbundsleder

 

 Del denne siden på Facebook:

 Send meg nyheter pr epost:

Registrer epostadresse