SPILLET OM INNVANDRERNE.

Bilde
Foto: Birger Nesholen, Norsk Skogfinsk Museum

Det Primitive Teater – Finnskogdagene 2013

Nils Petter Pedersen:

 

”Spillet om innvandrere” ble framført for 21. gang hvorav 20. gang utendørs på Finnetunet i Svullrya. Et fulltallig publikum koste seg i finværet sammen med inspirerte deltakere i spillet.

Jeg hadde gleden av å få med Spillet som avsluttet Finnskogdagene 12 – 14. juli 2013. Forfatteren Merete Wiger har truffet blinken i formidling av finnskogingenes (metsäsuomalaisten) finske identitet som finske innvandrere. Dette kom også godt fram i engasjementet i framføringen hos hele ensemblet! Man er så tydelig på at finskheten i kulturen fortsatt lever i Finnskogen. Selv om det ikke snakkes finsk i området er man seg bevisst sin historie som innvandrere fra Finland og at språket var finsk. Et perspektiv som jeg skulle ønske ikke var så omstridt blant kvener/norskfinner ellers i landet.

 Historien som formidles er kronologisk bygget opp omkring viktige begivenheter for folket på Finnkogen. Fra begynnelsen av 1600-tallet da Pekka Laurinpoika og Mullikkala-Steffen vandrer inn i Norge og slår seg ned som svedje-finner. Så kommer begivenhetene på løpende bånd. Livet i grenseland er ofte konfliktfylt – utnyttelse som eiendomsløse, men med finsk sisu og humor - under skiftende konger i Danmark-Norge og Sverige-Norge. Til historien rundes av med innsatsen under tysk okkupasjon og flyktningetrafikken til Sverige. Spillet avsluttes med en dagsaktuell appell med håp for framtida under årets motto: ”Gå ut og gjør alle folkeslag til etniske minoriteter”. 

Regissør Siv Skjønberg så ut til å ha hatt en vellykket hånd over samspillet mellom musikere, kor, og skuespillere. Jeg satt slik at det var noe uvant å få lyden fra en høyttaler på siden og ikke fra aktørene på scenen. Alt i alt likevel noe Det Primitive Teater kan være stolt av!

BILDETEKST:

Nils Petter Pedersen i samtale med forfatteren av Spillet om innvandrerne, Merete Wiger (92 år), etter enda en vellykket forestilling i juli 2013.

 


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse