Stilfullt jubileum

Bilde

Det er blitt en årlig tradisjon at medlemmer av Norsk-finsk forbunds lokalforeninger møtes i Ivalo siste helg i oktober. I år var det også et jubileumsarrangement. For 24. oktober 1982 ble forbundet stiftet i Karasjok. Det skjedde altså for 30 år siden - og initiativet til dannelsen av forbundet kom fra Porsanger.

Bjørn Hildonen

I anledning jubileumsarrangementet hadde forbundet invitert Matti Yli-Tepsa, hans datter og svigersønn til arrangementet for å framføre sanger og melodier Matti Yli-Tepsa siden begynnelsen av 1970-tallet har samlet inn fra norskfinske bosatt i Nord-Troms og Finnmark.

Unik sangskatt
Den tidligere læreren fra Sodankylä har brukt sine sommerferier til å besøke eldre innvandrere som bosatte seg i Nord-Troms og Finnmark. Hans mål har vært å nedtegne gamle sanger og melodier de hadde tatt med seg fra Finland. Nå sitter Yli-Tepsa på et unikt materiell, og en rekke sanger og melodier har han blant annet med sin datter og svigersønn utgitt på CD-plate. Og flere av sangene ble framført for jubilanten under festmiddagen.
Under det stilfulle jubileumsarrangementet, med nærmere 180 feststemte deltakere fra lokalforeninger i Sør-Varanger, Vadsø, Tana og Porsanger, var også æresmedlem Olav Beddari fra Pasvik til stede. Og hans jubileumsgave var en prolog.

Norskfinner anerkjent
At festtalen ble holdt av Porsangers Olavi Hoikka var nærmest en selvfølge. Han har nemlig vært forbundsleder i fire forskjellig perioder. I sin tale kom han blant annet inn på forbundets utvikling, fra en beskjeden virksomhet til dagens vitale og høyst oppegående forbund, som han hevdet så absolutt hadde livets rett, ikke minst i arbeider med å synliggjøre av det finske språket, blant annet gjennom språkundervisning i skoleverket.
Dagens forbundsledere, Nils Petter Pedersen fra Vadsø, trakk fram noe av det gledelig som har skjedd den siste tiden. Blant annet at myndighetene nå har anerkjent bruken av begreper norskfinner, på lik linje med begrepet kven. At forbundet nå også har fått en lokalforening i Rogaland med sete i Stavanger dro han fram som noe positiv.
Hvert annet år arrangerer forbundet et sommerlig kulturarrangement. I år ble det for første gang lagt til Finland, nærmere bestemt til Kuusamo. Nå kan de blir aktuelt å legge flere slike arrangementer til vårt naboland.

JUBILEUM: Nærmere 150 deltakere var med på å markere forbundets 30-års jubileum.

Foto: Bjørn Hildonen

LEDER: Her er noen av lederne opp gjennom årene. Fra venstre Nils Petter Pedersen, Vadsø, Maarit Garvo, Vadsø, Väinö Mäläskä, Sør-Varanger og Olavi Hoikka, Porsanger.

Foto: Bjørn Hildonen

TANA: Noen av deltakeren fra Tana.

Foto: Bjørn Hildonen

STOR: Porsanger kom med en stor delegasjon til jubileumsarrangementet.

Foto: Bjørn Hildonen

KOST SEG: De storkoste seg, Sigmund Sarre, Sverre og Gunhild Opdahl fra Porsanger.

PROLOG: Olav Beddari framførte sin jubileumsprolog.

Foto: Bjørn Hildonen

INNSATS: Matti Yli-Tepsa, her sammen med datteren Merja og svigersønn Jukka Hannula, har gjort en fantastisk jobb med innsamling av gamle finske sanger innvandrere har tatt med til Norge.

Foto: Bjørn Hildonen

Se flere foto her: http://www.klubbinfo.no/finskforb/ivalo-2012.html


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse