Gallamiddag på Slottet

Bilde
Kong Harald taler under gallamiddagen til ære for President Sauli Niinistö og fru Jenni Haukio (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Gallamiddagen på Slottet i Oslo ble holdt i forbindelse med statsbesøket av Finlands president Sauli Niinistö og frue Jenni Haukio. Forbundslederen fikk hilse på Kongen, Dronningen, Kronprinsen, Kronprinsessen og mange av de prominente gjestene forøvrig. Han sier at det var en stor ære og stas å få hilse på de kongelige selv for en erklært republikaner. En samtale på finsk ble det også med presidentens kanselisjef.

Kongen trakk fram i sin tale de nære forbindelsene mellom Norge og Finland generelt og spesielt at store deler av Norge har vært preget av finsk innvandring og kultur.

Forbundslederen følte seg spesieIt beæret da Kongen sin tale sa bl.a.:
Våre nære forbindelser kan spores langt tilbake i historien. Gjennom flere hundreår har store deler av Norge vært påvirket av finsk innvandring og kultur. Finner innvandret til Finnmark i nord, til Hedmark i sør og faktisk så langt vest som til Drammen. I Finnmark er den finske arven i høyeste grad levende. På slutten av 1800-tallet utgjorde de finsktalende en fjerdedel av det totale folketallet i Finnmark. For hundre år siden snakket flertallet i Vadsø by finsk. Den finske arven og påvirkningen i nord er blitt holdt varm. Den dag i dag markeres Finlands selvstendighetsdag hvert år i Vadsø - og ingen andre steder i Norge enn i Øst-Finnmark er det så tett med saunaer!

Les hele talen her:

Last ned dokumentfil (156 kB) :

 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse