Flott billedbok fra Skallelv - en finsk bygd ved Varangerfjorden.

Bilde

Skallelv –ei bygd ved havet


Skallelv bygdelag markerte sine første 20 år med en jubileumsfest i august 2011. I den anledning hadde laget besluttet å utgi en bildebok for å få frem bygdas historie slik innbyggerne og besøkende har sett bygda. Skallelv slik vi kjenner den ble formet og utviklet av finske innvandrere fra 1850 og frem til i dag.Det eldste kjente fotografiet fra bygda er fra 1900. Boka er på 200 sider i A 4 format med stiv perm og inneholder over 600 bilder i svart hvitt og farger fra de siste 110 årene.

«Midtveis mellom byene Vadsø og Vardø ligger bygda Skallelv. Elva Skallelv som bukter seg nedover den vide og flate dalen, renner ut i den store, åpne Varangerfjorden.  Et førtitalls velholdte hus ligger på nordsiden av elvemunningen, nærmest som en ring rundt mindre oppdyrkede jordstykker bak hvert hus.» Slik starter beskrivelsen av bygda. Gjennom bildene ønsker utgiverne å presentere naturen, miljøet og bebyggelsen og hvordan menneskene skaffet seg et utkomme ved å utnytte naturressursene i havet og på landjorda. Bildene viser bygdas folk i alle faser av livet fra dåp til begravelse, barn- og ungdomstid, voksen- og pensjonistliv i hverdag, fritid og fest gjennom de siste 100 årene.

Thor Robertsen som er bokas redaktør, har sammen med Kjell Harjo og Håkon Bauna gjennomgått over 2000 bilder. Av disse har de valgt ut over 600 til boka. Harjo ogHBildene er i all hovedsak samlet inn fra private album og samlinger i hele landet. De aller fleste er tatt av amatører. Bildene er av ulik kvalitet, men redaksjonskomiteen mener at historien som bildene forteller er det viktigste. I dag er et kamera eller en mobiltelefon med kamera allemannseie og man flommer over av bilder. Slik var det ikke tidligere, da få hadde råd til å kjøpe seg kamera. Samtlige bilder er tidfestet og personene navngitt. Thor Robertsen har innledningsvis beskrevet bygda og gir kortfattede beskrivelser foran hvert hovedkapittel

-Vi takker alle som har bidratt med bilder fra sine album og samlinger og på den måten har gjort det mulig å gi en fyllestgjørende dokumentasjon av bygda Skallelv. Det hadde ikke vært mulig å lage denne boka uten den velvilje og tillit som mange har vist, både ved å la oss slippe til i deres private fotosamlinger og fortelle om historiene bak bildene, sier Thor Robertsen.

Boka er i trykken og vil foreligge for salg før jul.

-          Boka er en utmerket gave. Masse flotte bilder som sammen med teksten, forteller en spennende historie om livet i ei den norsk finsk bygd ved Varangerfjorden, sier Robertsen.

Boka “ Skallelv – ei bygd ved havet» kan bestilles hos kjell.harjo@gmail.com  eller mobil 901 02 557. Pris kr 350,- + porto ved forsendelse pr post. Ikke nøl, slå til med en gang. Du vil ikke angre.

 


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse