Støttegruppa for Skauen

Bilde

Skauendagen arrangeres årlig en av de siste søndagene i august.

Alle som bor i Fet eller organisasjoner i kommunen er velkommen til å delta med stands eller liknende. Ta i så fall kontakt med Kari Amundsen.

Kari Amundsen er Støttegruppas kontaktperson og gir praktisk informasjon, hun nås på tlf. 930 67 341.

Skauendagen er et årlig arrangement som Støttegruppa for Skauen arrangerer.  Støttegruppa driver Skauen med god hjelp av kommunen når det gjelder grasklipping og vedlikehold av badeplassen. Det er om lag ti personer som ivaretar Skauen med dugnader. Kari Amundsen er styrets kontaktperson.

Kommunens servicetorg har med utleie av Skauen å gjøre, tlf. 63 88 61 00.

Det er mulig å leie låven (annen etasje) eller stuebygningen.  Låven tar maks 60 personer, det er 54 stoler og tre langbord. Bolighuset egner seg til møter for maks 20 personer. Det er ikke innlagt vann, kjøkkenutstyr eller toalett der.

Det er fri bruk av området rundt, inklusiv gapahukene som er satt opp. Det er Norsk Folkehjelp i Fet som driver kiosken ved Hvaltjern.

(bilde 2)

Litt om Skauen og områdets historie

Skauen ligger like sør for Kompveien, og du kan se det når du har passert avkjøringa til Heia industriområde og Hvaltjern badeplass.  For å komme dit må du svinge av Kompveien til Hvaltjern, og det er en to-tre kilometer fra Fetsundbrua retning Aurskog og Bjørkelangen.

Skauen er en gammel boplass som var bebodd fram til 1956. Skauen var en stor og fin plass og den første kjente beboeren her var Johannes Olsen som i 1711 betalte skoskatt for seg, kona og en sønn. De siste som bodde på Skauen kom i fra en annen boplass i nærheten, Brattåsen. Det var søskenparet Karl Johansen Skauen og Johanne
Skauen. Du kan lese mer om Skauen og området rundt i bygdeboka for Fet, bind tre, side 343.

I 1955 kjøpte Fet kommune Skauen med hus og jorder av Karl Skauen for kr 16 000, plassen skulle bevares og brukes som et kulturminne. Karl var født i 1873 på plassen Brattåsen hvor mora var født. Karl, søstera Johanna og faren Johan Hansen flytta til Skauen på begynnelsen av 1900. Karl ga i 1918 kr 6 000 for Skauen og den nedlagte plassen Sundbråtan, som er litt øst for sjølve Skauen. Vel femti år etter overtok altså kommunen for titusen mer.Fet kommune eier nær 18 000 dekar med skau og Skauen blei nå en del av kommuneskauen. Det er skauen til gamle Varå-bruket som kommunen kjøpte i 1918. Varåbruket var et stort industri- og eiendomskompleks som til slutt gikk konkurs og blei oppløst. Kommuneskauen er grovt sagt skauen rundt Heia og Hvalstjennet og over mot Breisjøen og Tretusjusjøen, og så er det skauen til Gan gård i Gansdalen.  Etter krigen var det så mange som 44 mann som var ansatt i hogstsesongen i kommuneskauen. Leif Schatvet utga i 2001 et fint hefte som heter "Je har lært en sang ta skogen", der han forteller om alle sine år som ansatt og leder i kommuneskauen. Det er et veldig fint hefte, med mange gode historier, gamle navn og artigheter.

Skihytta, eller Sportshytta, er bygd i kommuneskauen, den blei stort sett bygd på dugnad og kommunen bevilga 60 000 til dette. Da blei det til og med nok til stoler og oljekamin. Det var forskjellige foreninger og lag i Fet som sto bak. Ordfører Helge Bakke sto for den offisielle åpninga i januar 1970. Nå er det Fet jeger- og fiskeforening som disponerer hytta mot at den holdes åpen med servering i skihelgene om vinteren.

I 1973 bygde Fet skiklubb den første lysløypa som var på 2,5 kilometer, starten var da fra Skauen. Da hadde det vært ei lysløype på Roven en ti års tid. Fra 1981 bygde klubben videre og de holder i grunn på fortsatt. Det er blitt lengre lysløyper, rullestol-løype (som vel helst brukes av folk på rulleski), det er et flott skiskytteranlegg, mange løyper som knytter seg inn på andre løyper og det er et langt og variert løypesystem innover. Det kan ofte være dårlig is i Hvalstjennet, så vær forsiktig om vinteren!

Heia industrifelt blei vedtatt etablert i 1978, og utvides stadig mot Jamsåsen og Rømmeberget.


Siste tilvekst på industriområdet, vinteren 2015.

Tekst og bilder av Bente Arnesen.
Bildene er tatt i 2011, 2013 og 2015.


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse