Kristian Hestehagen på gaupejakt i 1932

Bilde
Foto: Øystein Wiig, Naturhistorisk Museum, Oslo

I boka Rovdyrjegere på Romerike, som Øyvin Ribsskog utga i 1953, er denne historia med:

"19. januar 1932 gjekk Kristian Hestehagen frå Fet en slengtur innover skæven mot Blaker. Tenkte å skyte rev i Vanakleiva. Bikkja fekk los og’n Krestian hørde det var itte en alminnelin rev hu jaga. Losen kom nerover en bratt skråning og på en førti-femti ælner såg’n ei gæupe og skæutt. Skøtte råkk i brøste og dyre sokk ihopes. Da’n Krestian nermde seg, bynde gæupa å rette seg opp og diffor gjekk’n tebars en tjue ælner ifræ’n. Han tenkte han måtja itte øyelegg pelsen for my medhægla. Han råkte midt i panna på’n og i det samre kom’a setnes rett på’n."

gaupe_2.jpg (normal str) 3/7-2017
Men det gikk bra for Kristian. Han trakk av nok en gang og gaupa, som viste seg å veie mellom 25 og 30 kilo, datt sammen. Dagen etter kjørte Kristian gaupa til lensmannen for å få skuddpremien, som var på hele 25 kroner. Skinnet vart solgt til museet på Tøyen i Oslo for 60 kroner. Der er det fortsatt og professor Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum har sendt oss et bilde han tok i februar 2017 av skinnet.

Kristian og Sofie Hestehagen bodde i nettopp Hestehagan, eller Møllerstua som det også het. Kristian var født i 1895 og døde i 1977. Hestehagan har i dag adresse Bakåsenveien 43 og deler av huset er faktisk fra 1752. Det er trulig det eldste bolighuset på Roven. Les mer i bygdeboka bind tre, side 475.

 

Tekst: Bente Arnesen
Foto: Øystein Wiig, Naturhistorisk Museum


 Del denne siden på Facebook:

 Send meg artikler pr epost:

Registrer epostadresse