Tips og råd for innstilling av sykkel

Innstilling og tilpassing av sykkelen er et viktig element for å en god opplevelse på sykkelen. Med riktig størrelse og innstillinger kan "arbeidseffekten" reduseres betydelig i forhold til en dårlig tilpasset sykkel.

Størrelser

Bilde
Innstilling av sykkelen slik at den passer din kropp er svært viktig. Feil størrelse eller innstilling kan gi seg utslag i belastningsskader, mindre effektivitet, høyere motstand etc.
Formen og utstyret kan være på topp. Dessverre hjelper dette lite hvis setet er stilt for høyt eller satt for langt tilbake.

Flere sykkel butikker tilbyr nå også målinger som tilpasser sykkelen til dine eksakte mål, dette tilbudet bør veie med når du skal velge deg levrandør på sykkel. Vår sponsor BOA sykler utfører slike målinger og tilpaninger. Om du ikke skal kjøpe ny sykkel men ønsker å optimalisere innstillingene på din sykkel, så er her er en liten innføring i hvordan du stiller inn sykkelen din.

STØRRELSER
Ramme: ben lengde x 0,65
Styrepinne: individuelt
Styrebredde: i forhold til skulderbredde

Pedalarmer:
Ben lengde 74-79 cm: 170 mm
Ben lengde 80-84 cm: 172,5mm
Ben lengde 85-90 cm: 175 mm
Ben lengde > 90 cm : 177,5-180 mm

Sitte innstilling

Bilde
SETEHØYDE
Mål skritthøyden uten sko: Stå inntil en vegg, press en bok "hardt" opp i skrittet. Merk av på veggen bak den øverste kanten på boka. Multiplisert tallet med 0,883. Dette blir setehøyden (målt fra senterkrank til toppen på setet) En setehøyde som er for lav er som regel bedre en å ha setet for høyt. Man får brukt de største musklene mer (lår, sete)
Tråkket blir ”rundere” gjennom større ankelbevegelse. en får bedre blodgjennomstrømning
Hoftevrikk forsvinner og derigjennom ryggsmerter + sår i ”understellet”. En optimal lengde er likevel bedre da du oppnår mer styrke i tråkket og få brukt hele "sykkel muskelaturen mer effektivt.

SETE I FOHOLD TIL KRANK AKSEN:
Juster setet frem/tilbake slik at en loddelinje fra ytterst på kneet går gjennom/eller maks 1 cm bak pedalakselen. Mest mulig rett over kranken for å få aktivisert lår – bakside – sete – rygg muskulatur.

STYRET:
Utgangsmal for styrehøyde kan settes til 5-10 cm lavere enn setehøyden slik at du får en naturlig krum på ryggen samtidig som en har god bøy i albuen når man holder nede i bukken.

STYRESTEM
Lengde setespiss til styret er i stor grad individuelt i forhold til lengde overkropp og armlengde. Generelt kan lengde på underarm + 3 finger bredder være et godt utgangspunkt. Følelse av å kunne ”bruke” styret aktivt i tråkket er også viktig.

STYREBREDDE:
Styrebredeen er avhengig av skulderbredde og er et valg som må balanseres mellom bakdelen med mer drag/luftmotstand på et bredere styre opp mot fordelen ved å få ”åpnet” brystkassen å kunne puste bedre.

SKO KLOSSEN

Bilde
Plasseringen av klossen under skoen er svært viktig. Med en sko størrelse rundt 41-42 skal du plassere klossen slik at tåballen bak stortåa er midt over krankakselen. En som har større føtter vil plassere klossen i større avstand fra tærne, mens en som har mindre føtter (de fleste jenter) bør plassere klossen lenger frem mot tærne.
PS! Er du plaget av at føttene "brenner" på lange treningsturer eller konkurranser? Forsøk å plassere klossen lenger bak på skoen, men husk å senke setet akkurat like mye. Dette kan løse problemet.

ULIKE SKOKLOSSER

Bilde
Vinkelen på klossen må justeres rett i forhold til dine naturlige "vinkler" i kroppen. Sitt på en bordkant med føttene dinglende. Hele lår flaten skal være på bordet.

Når føttene dine henger fritt skal du notere deg vinkelen på føttene dine (pass på at knærne dine er vinklet 90°). Denne vinkelen skal være lik når du sitter fast i pedalene. Dette justeres ved å vri på klossen under skoen.

For Trondheim-Oslo ryttrene har vi standardisert kravet til pedaler. Alle rytterne skal derfor benytte Look Keo pedaler med Look Keo Cleats på skoene til selve rittet. Årasaken til standardiseringen er at reserve sykler vil være utstyrt med disse pedalene og du må ha disse cleatene under skoen for å kunne benytte reservesykler under selve rittet.

Åraskaen til at Look KEO er valgt, er at denne varianten er den mest solgte. Om du ikke har denne pedalen selv, må du enten kjøpe deg et sett. Alternativt låne deg et sett fra noen du kjenner for selve ritthelgen.
 Den siden du er på nå ble sist oppdatert 29/3-2011

Gå til hovedsiden for siste nytt

 Del denne siden på Facebook: